söndag 24 mars 2013

NEC 25 miles

Tre veckor till TEC. Idag dags för genrep. I något som fick heta NEC - Näsby (not so) Extreme Challenge 25 miles.

För att få genrepet så lik utmaningen i Täby som möjligt bestämde jag mig för att göra dagens övning till en åttavarvsutmaning. Åtta gånger "Lilla rundan på Näsby fält" á fem kilometer. Med depåstopp i köket hemmavid. Blir ju perfekt.

Började med att baka en omgång Runekakor att ha som bränsle både under dagen och på TEC. Blev riktigt ordentligt misslyckade. För hård knäck (lim) och för mycket havregryn gjorde kakorna fullständigt oanvändbara. Testade någon enstaka men höll på att förlora halva garnityret under testet. De hamnade i "organiskt" och en febril jakt efter något annat sött, gott och energirikt tog vid. Inte det lättaste dessa kakfria dagar - Pasi Salonens 100-dagarsutmaning still running... Lyckades till slut hitta ett paket Ballerinakex som skulle få agera varvningskäk.

Gav mig ut på varv nummer ett med skön musik i lurarna och humöret på topp. Hade klockan på tempovisning per halvmil och hamnade ganska naturligt på 5:30. Första varvet tog slut på noll-time. Vatten och första kexet nere. Nästan exakt en minut. Sedan iväg igen. Frun fixade käk till övriga familjemedlemmar. Mmmm. Såg smarrigt ut. Men det fick vänta ett par-tre timmar till. Varv nummer två lika enkelt och i ungefär exakt samma tempo. Så också varv tre och fyra.

Under det fjärde passade frun på att byta om till löparstass och stod beredd vid nästa varvning. Vi bestämde oss för att denna halvmil hålla 6:00-tempo vilket var ett ganska tufft men definitivt görbart tempo för henne. Gick riktigt bra. Men hon var trött. Vilket inte var så konstigt då hon faktiskt slog PB på "lilla rundan" med finfina 29.50. Great stuff!

Återigen allena tillsammans med den från Spotify skvalande musiken på varv sex och nu var det ju bara tre kvar. Och då kom snön. Ett ymnigt och på vissa ställen horisontellt snöfall mötte mig där ute på vårt vackra fält. Snö! Tjohoo! Härligt! Precis som sig bör på ett EC-event. Och på tal om det; Undrar hur vädret ska bli under TEC-helgen i Täby i år. Och om isen hinner försvinna inne i skogen där uppe i "Norrland". Nåväl, snön som kom idag störde inte något speciellt utan var mer ett lite pikant inslag under eftermiddagens varvslöpning.

Nu näst sista varvningen och Ballerinakexen är slut! WTF? Paketet var ju helt fullt när det hittades för några timmar sedan. Ah! Kidsen. Som också verkar svältfödda på sött dessa späkardagar som mor och far gett sig in i. Jaha. Fick bli ett litet glas cola istället. Och så iväg. Varv nummer 7. Tempot var återigen tillbaka på knappa 5:30 och löpningen flöt på. Gick som tåget, höll jag på att skriva, men det var punktligare än så. Jämnt och fint. Precis som det ska vara. Och snart bara ett ynka varv kvar.

Kändes bra att ge sig ut en åttonde gång och försökte tänka mig in i hur det ska kännas när denna stund kommer om 20 dagar. En fantastiskt skön känsla är det allt, för även om det är aldrig så härligt att få vara där ute och trippa fram med 170-180 steg per minut så är det rätt gott att få stanna, sträcka ut lite och sätta sig ner i lugn och ro med något kallt att dricka och lite varm och god mat på tallriken.

Klockan piper 5.00k för åttonde gången precis utanför ytterdörren och det är slut för idag. 25 miles. 3h44min. Jojo. En palmsöndag att minnas.


Lite välbehövlig stretch efter hemkomst

7 kommentarer:

jumper sa...

Jag tycker att din form ser bra ut inför TEC medan banans dito är mer osäker. Nu är det nog mycket is här och där i Täbyskogarna och vad som händer de närmaste tre veckorna vet ingen denna sena vår, men jag gissar att ni hellre springer på fruset underlag än i fjolårets gegga. Om jag är frisk och i krokarna är det inte omöjligt att jag tittar till er en kort sväng.

Benet sa...

Åtta mil kräver sin jumper! Ser fram emot ett (eller flera) möte(n)!

bureborn sa...

Lovar gott inför TEC! Ochså härligt pigg, löparglad och starkt du ser ut sen. Med sex så grå och allt. :-)
Funderar på om konceptet varvlöpning med mellanlandning hemmavid skulle vara ngt för mig. Kan inte bestämma mig riktigt. Ynka 5 K är ju så härligt överkomligt, men hemmets vrå också farligt lockande att stanna kvar i. Hm?

Benet sa...

bureborn: Å nä. Int hade du stannat int, om du bestämt dig för åtta varv. Finns inte. För en envis en som du själv! =)

Kommer du förbi Täby den 13:e förresten? Hade ju varit fantastiskt kul att ses!

bureborn sa...

Skulle verkligen vara kul att ses!! Ska förhandla lite med familjen. kanske vill Pumlan byta utflykt till Västerås mot utflykt till Täby. Jag menar, vilken 8-åring vill inte titta på galna ultralöpare som springer runt runt? Presenterat på rätt sätt kan det gå vägen. :-)

Ingmarie sa...

Superman!
Du kommer att dansa på TEC!Med eller utan Ballerinakex.;-)

Benet sa...

Bureborn: Hade ju varit SÅ kul att haj-fajva dig och Pumlan vid någon varvning :-D

Ingmarie: Haha! Ja, och nu när jag har bakat ett helt lager (denna gång ätbara) Runekakor kan det väl inte gå fel. Eller? ;-) 11 Days to go...