lördag 21 november 2009

Fobi

Många människor här i världen går omkring och bär på olika slags fobier. En del blir skräckslagna vid åsynen av läskiga småkryp, typ spindlar. Eller ringlande reptiler. Eller av höga höjder, djupt vatten eller små, små bakterier. Vissa här i bloggsfären är också paniskt rädda för klordoftande, ekande simhallar...


Själv har jag en ganska stark fobi mot att vistas runt ljudet av slamrande vikter och frustande, svettiga muskelberg. En klassisk gymfobi alltså. Vilket kanske kan förklara mina spensliga armar och mitt blygsamma bröstomfång.


Idag gick jag dock en tuff mental match och klev rakt ut i den skrämmande världen en bra bit utanför min komfortzon. Min bror, som efter många års uppehåll, är tillbaka i styrketräningskretsar tog nämligen med mig till en av dessa ångestskapande lokaler. Huga, Många skumma maskiner som ska förstås och bemästras, Sannerligen en lite märklig upplevelse.


Jag vet att jag måste bli starkare i bålen för att hålla ischiasen stången för att kunna fortsätta springa så mycket som jag önskar. Och hemmaträning på bollen funkar inte riktigt av olika anledningar. Min ambition är att träna två gånger i veckan framöver och fokusera på att stärka bålen. Första steget är nu att bestämma mig för vilket gym jag ska gynna. Kan nog tyvärr ta sin lilla tid om jag känner mig själv rätt.


Ja jösses. Giv mig styrka!

10 kommentarer:

Henke sa...

Jag skickar dig lite styrka! Har precis samma problem. Jag går dit bara för jag mer eller mindre måste, aldrig för att jag tycker det är speciellt kul eller trevligt...

Kör hårt!

Helena sa...

Haha jag har samma problem! Fast jag har inte fobi mot gym, men det är så förbannat tråkigt! Precis som du behöver jag stärka bålen och går av den anledningen till gymmet. Skickar lite styrka härifrån och gör som du, försöker gå två ggr i veckan. Lycka till!

Ingmarie sa...

Jag säger bara; Powerplate! Kolla om det finns i din närhet (www.powerplate.se) Och här kan du läsa mer; http://blog.nemonisimors.com/?view=entries&entryid=1965.
Enkelt och effektivt. Superbra för löpare. Jag lovar!

Ingmarie sa...

jag igen.:-)
"Hälsohjälpen" på Östra Vallgatan 19 i Kristianstad ska tydligen ha. Ring och begär en GRATIS provträning. Tel 0708-41 66 49 :-)
Bara hoppas det är bra där och att de kan sin sak...

Anonym sa...

Underar vem det är som har fobi mot simhallar... :-)
Bra jobbat att du trotsade motståndet och öppnade dörren till gymet. Det är nyttigt vet du! Jag har själv försökt med hemmaträning, men har inte tillräcklig självdisciplin. Visserligen brukar jag gruva mig före ett gymbesök också, men väl där kör jag så det ryker!
Jag lovar att tjata på dig så att du inte försöker ducka fler gymbesök! :-)

Benet sa...

Henke och Helena: Tack för det! :-) Ja, det är ju inget ställe man rusar till direkt. En annan sak som oroar mig är tiden det tar. Och logistiken kopplad till hela spektaklet. Eftersom jag (lång)pendlar så måste jag nog ta med mig prylarna via jobbet och tillbaka för att kunna glida in på gymmet direkt efter det att jag landar i min hemstad igen efter arbetsdagens slut.

Ingmarie: Hmmm, powerplate, säger du. Har ju hört talas om det och tycker det låter spännande. Men, "Hälsohjälpen"?? Vad är det för ställe? Har aldrig hört talas om det :-) Får se om jag får ihop det och om jag på något sätt skulle kunna synka med deras öppettider. Logistik är som sagt ett litet aber då man pendlar så många timmar om dagen som jag gör.

Bureborn: Simhall.. BUH! :-) Hehe... Lova att tjata på mig att styrketräna. Ju oftare desto bättre. Jag bara MÅSTE. Det finns liksom ingen genväg längre.

Ingmarie sa...

Ingen aning om vad "Hälsohjälpen" är för ställe....Men de verkar ju ha Powerplate! :-)

jumper sa...

Jag har sett så kallade gym på avstånd, men tycker mest att de liknar lekplatser för vuxna. Maskinerna skulle bara ha formen av giraffer, elefanter och andra skojiga djur. När jag var ung (för mycket, mycket länge sen) och styrketränade i lokal, skedde det med slamrande skivstänger i sunkiga källarutrymmen. Numera duger den egna kroppen som belastning och tio armhävningar (förlåt "push ups") är mycket.

Dunceor sa...

Jag känner tvärtemot. Jag tycker om gymmet och det är trevligt att gå dit. Tyvärr hinner jag inte så ofta som jag vill. Men när det gäller gym så har jag märkt det att när man får upp en bra regelbundenhet på det så blir det skoj.

Så om du bara får upp det så kommer det rulla på. Jag måste också börja gå igen, har lovat jag ska gå minst två ggr i veckan nu under grundträningen.

Benet sa...

Jumper: När jag var ung (kanske inte riktigt lika längesedan, men nästan...) var de gym jag kikade in i också belägna i sunkiga källarllokaler och innehåll skivstänger, hantlar, lösa vikter, talk och frustande muskelberg... Nu är de belägna på städernas bästa adresser och ser ut som tivolin med skojiga karusell-liknande maskiner och moderna TV-apparater. Mer tillgängligt, men likväl lite skrämmande...

Dunceor: Kul att höra att du trivs på gym. Du får i uppgift att bota min (något överdrivna och kanske påhittade) fobi vid nästa lunchlöpning. Deal?