torsdag 4 mars 2010

Trösklar vidare

Har råkat på en hel del blogginlägg och forumtrådar på sistone om laktat, löpband, 4-minutersintervaller, blodprov, mmol/l, tröskelfart, tröskelpuls och tröskelpass. Jag finner laktat-, puls- och tröskeldiskussioner spännande och noterar noggrannt vad olika bloggare och forumbesökare har fått för resultat på sina respektive laktattester.


Själv har jag ännu inte blivit färdig att ta ett ovan nämnt test. Och jag kan därför ibland känna mig som en något "oseriös" löpare. Va? Haru ingen koll på din tröskelpuls? Hur ska du kunna göra en vettig tid på maran i år? Hmmmm...


I en trådjogg.se finns att läsa om en hel drös med löpare som varit och laktattestat sig på en klinik i Göteborgstrakten. Kul läsning. Men, en sak fick mig att reagera. Negativt. Dessa personer fick nämligen tipset av testutföraren att skippa alla "mellanpulspass" och koncentrera sig enbart på tröskelpass samt riktigt långa, lugna långpass. Mellanpulspassen ansågs nämligen inte tillföra någonting direkt till träningen och klassades således som ett rent tidsslöseri.


Jaha? Så, mina lätta och medelhårda distanslöpningar som jag trösk(l)ar på med är helt meningslösa? Och enda sättet att verkligen förbättra sig är att ligga precis på mjölksyratröskeln och gnata på under alla veckans pass som inte klassas som långpass. Vad betyder då detta för mig som inte har ett fint provresultat utskrivet? Är jag körd nu?


Äh, jag tycker Szalkais program verkar fan så mycket vettigare. Det handlar, tycker jag, som så mycket annat här i livet, om balans. Min kropp skulle aldrig palla flera tunga intervallpass i veckan. Den hade gett upp efter bara ett kort tag, det är jag nästan säker på.


Och vad gäller tröskelpuls tror jag faktiskt att man kommer långt genom att lyssna på sin kropp då man tuggar på i intervallrepetitionerna. Kommer illamåendet och stumheten, sakta ner, men ligg ändå på och håll dig liksom på "gränsen". Det borde väl vara tillräckligt noggrannt för en "seriös" motionär som jag själv. Eller?


---


Update 2010-03-05: Sprang förresten ett (försök till ett) så kallat tröskelpass igår kväll. Grisjobbigt. Och säkert väldigt nyttigt.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Eller kan du göra ett sk Conconitest, som är helt ok vad gäller tillförlitlighet och gör du det på ett vanligt underlag skulle jag nog säga att det ger bättre precision än ett löpbandstest:

http://www.brianmac.co.uk/coni.htm

Dessutom kostar det 0 kr.

Benet sa...

Medeldist: Hey, se där. Perfekt! Tackar och bockar! :-)

Dunceor sa...

Eller så gör du ett laktat-test, man behöver ju inte lyssna på vad testledaren säger utan man kan ju utnyttja datan till att lägga upp schema själv.
Jag skulle dock gissa på att ditt tröskelpass gick lite för fort om det var grisjobbigt då tröskeln ligger rätt tidigt.

Benet sa...

Dunceor: Passet igår kändes grisjobbigt mycket för att jag var riktigt trött då jag kom hem från jobbet. Och ännu tröttare då middagen var intagen och det sedan var dags att ge sig ut i kylan... :-)

172-174 i medelpuls på 2k-repetitionerna borde, notera: borde, vara under 4mmol/l-tröskeln.

När du säger tidigt, hur tidigt menar du då?

Anonym sa...

Det är många som snackar sig varma för mer kvalitetsträning, och mindre "tugga-distansmilpass". Det har jag också tänkt på. Visst, det kan säkert funka för vissa, men liksom du är jag tveksam till att det är ngn bra medicin för min del. Kroppen börjar helt enkelt bli för gammal. ;-)
Och dessutom, det beror ju också på hur man ser på sin löpning. Om allt går ut på att kapa minuter på maratiden, ja då kanske man ska satsa hårdare (kanske), men om själva löpningen i sig är huvudsaken - nej, då tror jag inte på det.
Szalkais program har ju funkat fin-fint för dig tidigare så jag röstar för att du håller fast vi det. Sen kan det ju ändå vara spännande med ett laktattest... jag är minsann sugen, för det skulle vara kul att få en siffra, och sen jämföra ett halvår senare.

Dunceor sa...

Vad jag menar med att tröskeln ligger tidigt är att den ligger vid betydligt lägre ansträngning än man tror.
Vid tröskeln (eller runt den rättar sagt) känns det fortfarande lätt och många tror att den ligger mycket högre än vad den gör.
Men pulsmässigt så ser det helt ok ut med tanke på din maxpuls.
Men gör ett laktat-test så vet du! :P

jumper sa...

Nej, att det ena är effktivare behöver inte betyda att det andra är helt ineffektivt. De som är uppfyllda av sina teorier har lätt att överdriva och tappa perspektiv. Skillnaderna märks nog mer ju mer tränad man är. Löpare har tränat på många olika sätt genom decennierna och oftast blivit (åtminstone initialt) bättre av det. I mitt fall skulle jag säga att i stort sätt allt springande befrämjar sommarens form. Jag avstår konsekvent från flåspass när det är under noll grader.

MARW sa...

Personligen ingen seriös löpare, men tränar i andra former och kan bara instämma att variation på utförande av träning. Låg, mellan och hög är bästa biljetten till förbättring. Enbart köra en form leder ofta till platåer där man efter ett tag slutar göra framsteg. Så spring på i alla dess olika former och njut av vårsolen :)

gullfot sa...

Mycket handlar egentligen om att träna så pass "skonsamt" att man klarar att träna riktigt mycket. Det är av att träna riktigt mycket som man blir bra. En del pallar mycket hård kvalitet men ganska lite mängd, andra pallar mycket mängd men mindre hårda pass. Tror inte heller det är någon nödvändighet att veta exakt var trösklarna ligger, faktum är att borgskalan funkar riktigt bra på den punkten.

Problemet med "mittemellanpass" kan väl kanske vara att de är för hårda för att vara skonsamma, men för mesiga för att ge kvalitetseffekt. Dvs. man kan träna mindre än vad man borde kunna göra, men får inte heller full avkastning på cashen. Men vad fan spelar det för roll som motionär om man trivs med det man gör! Som sub2-Filip en gång så klokt sade, under 80 km/v är det JFT-principen som gäller. Just Fucking Train! :)

Benet sa...

bureborn: För gammal, ja. Det stämmer nog, hehe. Är stel som en pinne i ryggen varenda morgon nuförtiden. Tar ett tag att räta ut alla 194 centimeter...

Det är i och för sig först och främst löpningen i sig som är huvudsaken, men, eftersom jag lägger ner så pass mycket tid på träningen, så vill jag inte enbart elda energi för kråkorna. Man verkar ha nån inbyggd ambition att maximera kvoten nytta / tidsåtgång...

Dunceor: Intressant det där att tröskeln kommer då det fortfarande känns lätt... Fan, jag får nog göra ett sånt där test ändå. Vet inte om jag kan leva utan vetskapen om mina egna gränser...

jumper: Att köra flåspass i minusgrader kan faktiskt vara riktigt skönt. Men visst, det får inte vara för kallt, då skadar det mer än gör nytta.

Fanatiker finns överallt. Maffetone är en av dessa. Undrar fortfarande om han verkligen har rätt. Har ju inte riktigt orkat löpa hela Maffetone-linan ut och kan därför inte säga om det funkar eller inte. På mig, alltså.

MARW: Välkommen till bloggen. Och tack för din värmande variationskommentar.

gullfot: Att lyckas hålla sig skadefri är ju absolut prio ett. Har hittills fått 100% av mina "försäsonger" störda pga skador i mitt löparliv. I höstas fick jag dock till lite kontinuitet och körde på med spontanvarierad löpträning. Och gjorde 1.40.25 i Bromölla. Så, absolut. Att hitta ett, för dig, "skonsamt" (men ändå effektivt?) sätt att träna är ju silverkulan man letar efter.

Intressant teori om varför mittemellanpassen anses "problematiska". Men, det är nog som allting annat, individuellt. För mäster Sz så verkar det funkat med en hel del lätt distans i träningsprogrammet.

Idag ska jag ut och JFT:a. Och det ska bli jävligt gött!

Ingmarie sa...

"Hard but comfortable". Det är
så ett "riktigt" tröskelpass ska vara. Det "bra" med att ha ett värde är att pulsen kan ge en riktlinje om var du bör ligga just den dagen du springer. Pulsen visar ju ganska bra din dagsform. Sen tycker jag det är kul att jämföra från gång till gång om formen/farten har blivit bättre. Även om jag kanske vet så blir det ett kvitto på något vis. Dessutom är det extremt inspirerande att besöka "Skogen" på SSC. :-)