Tildo och Söderbruttan Helena skickade en passning i den pågående Utmaningen som den senaste tiden spritt sig som en löpeld genom vår kära Bloggosfär. Ber om ursäkt för den sena responsen, men bättre sent än aldrig, eller vad man nu brukar säga. Då kör vi.
1. Vilken typ av löpare är du?
En feel-good-löpare utan några alltför höga ambitioner vad gäller placeringar i lopp, tider etc. Åtminstone inte för tillfället. Kan säkert bero på min rookie-status vad gäller löpning i tävlingsformat.
2. Hur länge har du löpt?
I snart tre år. Blev tillsagd av mig själv en vårdag i April 2006 under en solitud promenad på Näsby fält att nu är det dags för mig att bli en löpare. Och så blev det.
3. Hur mycket löper du per vecka?
40-50 km. Skall förhoppningsvis bli lite mer framåt våren.
4. Vilket är ditt "feelgood" tempo?
Hmmm. Om jag svarat på frågan innan jag mer intensivt började umgås med Dr Maffetone skulle jag nog svarat typ 5:00. Eller kanske 5:15. För då visste jag inte bättre… Men nu? 5:30 kanske. I vissa fall till och med 6-minuterstempo. Då kan man springa långt, långt utan att få ont och utan att bli särskilt trött. Och det är riktigt gött. Bor det månne en Ultra-wannabe i mig?
5. Vid vilken ålder började du springa?
37.
6. Vilka andra sporter utövar du regebundet?
Regelbundet vete fasen. Inte året om i varje fall. Mountainbike på den varmare delen av året. Likadant med golfen. Det var längesedan jag spelade vintergolf.
7. Vad måste du ha med dig på ett pass?
Egentligen ingenting. Men det som oftast följer med är min pulsklocka. Och mina X-Socks kompressionsstrumpor. På långpass tar jag dessutom med min iPod laddat med lite P1-Spanare varvat med skön reggae och kanske en och annan dokumentär om andan faller på. Och så mitt Perfekta vätskebälte.
8. Varför springer du?
För att det är en del av mitt IKIGAI.
9. Har du någon gång ljugit för att få springa? Hur löd lögnen?
Nej.
10. Hur ofta köper du skor?
Hittills ungefär en gång per säsong. Den senaste säsongen köpta jag dock två par. Ett par med mer dämpning, ett par med lite mindre. Känns bra att växla mellan dessa två par.
11. Hur ofta köper du annan löprelaterad utrustning?
Då jag känner att jag är i behov av nåt nytt. Faktiskt inte så mycket spontaninköp.
12. Var/hur handlar du utrustningen?
Nästan uteslutande på Löplabbet i Kristianstad. Men det finns dock undantag. Det senaste gjordes när jag träffade IF Linnéas ambulerande coach/löpklädessäljare i förra veckan. Då blev det en svart lättvikts-skaljacka med IF Linnéa-tryck. Snygg. Och snabb.
13. När föredrar du att springa?
Springer helst i dagsljus för att kunna komplettera själva löpupplevelsen med visuella intryck.
14. Hur ofta tävlar du?
Sällan. Har funderat på det där med tävlingar. Är det verkligen jag? Att tävla i löpning. Ibland får jag för mig att jag i år anmält mig till både Göteborgsvavet och Stockholm Marathon bara för att ha något vettigt, påtagligt att svara när folk i min omgivning ställer frågan om jag har något speciellt mål med all min löpning. Att snöa in på mer filosofiska resonemang och tala om nån slags högre tillfredsställelse orkas inte med i alla sällskap.
En annan stor anledning att anmäla sig till (och sedan gärna också springa) lopp är den sociala biten. Det blir liksom någonting att samlas kring, prata om, löpnördar emellan. Och visst är det kul att mäta sig. Absolut. Men i mitt fall än så länge enbart mot mig själv. Hur andra springer kan jag inte göra något åt. Och om de springer fortare än jag så är det ju kul för dem. Men inte speciellt ledsamt för mig. Hm, fasen vad nobelt och pretto det där lät. Det värsta är att det är för mig helt sant…. Ööhhh nu ska vi se, vad var frågan egentligen?
15. Vilka distanser?
Vet ej. Har bara sprungit ett lopp och det var en halvmara i Göteborg i fjol. Det var rätt så skojsigt trots att den förbannade inflammationen i vänster benhinna som hade förföljt mig under hela våren även insisterade på att få följa med under hela varvet.... Så, för att inte prata om saker jag inte har den blekaste aning om så måste mitt svar bli Halvmarathon. Dock så är jag ju som sagt anmäld till både Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon i år, så svaret får kanske istället bli Halvmarathon och Marathon.
16. Vilken är favoritdistansen?
Ja, vad ska man svara på den? Förhoppningsvis marathon, men om den vet jag intet. Halvmarathon, då? Ok.
17. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet?
Nej. Ibland springer jag och fnular på framtida blogginlägg, och då gärna på rubriker. Ibland svävar tankarna helt fritt hit och dit. När det skall springas fort och jag börjar bli trött så fokuserar jag på andningen och steget. Och säger till mig själv att slappna av i axlarna.
18. Vilken typ av vätska dricker du?
Vatten. Ibland "Powerade" (Citrus).
19. Springer du helst i grupp eller ensam?
Springer gärna i grupp när tillfälle bjuds. Det blir dock inte alltför ofta här nere i myllan. Men det är fint så. Ensamlöpningen är nämligen väldigt viktig för mig. Då får jag tid att reflektera. Och att rensa ut gammalt skit och fundera på nytt. Det är oftast under ensamlångpassen som det där fenomenalt sköna inre lugnet infinner sig. Och det är lika skönt som nödvändigt.
20. Hur återställer du dig efter ett långpass?
Vatten, lätt stretch, gainomax, ispåse på underbenens insida, mat.
21. Vilken snabbhetsträning föredrar du?
Intervaller. Gärna lite längre sådana. 1000-meters/fyraminuters.
22. Vart blir du oftast skadad?
Oftast? Eller mest/under längst tid, kanske? Då blir svaret: Benhinnorna. Eller vänster benhinna. På underbenets insida. Segdragen inflammation i fjol. Inget kul alls kan jag meddela.
23. Vilket lopp drömmer du om att springa?
Ultraschmultras Hornstull-Järna. Öppet spår-LL, gärna med Jumper. NY Marathon. Men närmast drömmer jag om att den 30 maj i år få glida in på Stadion med armarna sträckta mot skyn, ett stort leende på läpparna, tårarna rinnande nerför kinderna, med fru och mina två barn jublandes på läktaren. Ja jädrar vad jag längtar!
24. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?
Salma Hayek.
25. Vilken idrottsstjärna skulle du vilja springa med?
Liu Xiang. För att försöka ta reda på vad som verkligen menas med "att ha press på sig".
26. I filmen om dig, vem spelar rollen som du?
Hmmm? Dolph?. ;-)
27. Vilka tre löp/träningsbloggare utmanar du?
Finns det några som inte blivit "drabbade"? Magda? Har hon lyckats ducka? Hehe, inte nu längre. Och Kalmar-Henke! Han borde bikta sig tycker jag. Sedan skulle jag vilja skicka passningen till en gammal kollega som jag tror fortfarande kikar in på min blogg då och då. Hz! Hoho! Hör du mig? Du kan få låna mitt kommentarsfält om du är snäll :-).
9 kommentarer:
Du har väldigt intressant inställning till tävla. Även om jag inte tävlar massa så tycker jag det har en naturligt plats i löpningen och även ibland ett måste för att höja motivationen. Jag känner att utan mina ambitioner på tävlingar hade jag nog inte sprungit så mycket/lite som jag gör.
Tävlingsinställning, ja. Det är kanske så här: Dels har jag som jag skrev väldigt liten erfarenhet vad gäller tävlingslöpning. Ett enda lopp har jag sprungit och då under väldigt märkliga förhållanden. Jag hade ju gått skadad från 20/1 i stort sett hela vägen fram till den 17/5 då Varvet gick av stapeln i fjol. Jag hade under vintern satt upp en måltid för mig själv för Varvet (1.45). Detta hade jag att sikta på under min träning. Ju mer segdragen skadan blev så reviderades detta till: "Jag är glad om jag kan springa i Göteborg överhuvud taget". Landade på 1.47. Utan att för den delen pressa livet ur mig. Jag tog det nog alltför försiktigt den första femman. Jag var då fortfarande rädd att jag skulle bli tvungen att bryta pga obehaget i vänsterbenet. När jag märkte att det verkade hålla tryckte jag på och körde relativt hårt.
För, och detta är viktigt, pressa mig tror jag faktiskt att jag kan. Ganska ordentligt också om det skulle behövas. Men vem skall jag pressa mig för? Någon annan än mig själv? Nej. Jag antar att när jag har sprungit några lopp och har fått ett antal tider registrerade, så infinner sig säkert en naturlig önskan om förbättring året därpå. Det är jag nog ganska övertygad om. Så var det med golfen och så kommer det säkert också bli med löpningen.
Jag är dock fortfarande lyckligtvis så förälskad i själva löpningen att jag inte behöver loppen som direkt morot för att komma ut på mina pass. Jag gör det för att jag verkligen vill, inte för att SM ligger och lurar där framme.
Programmet, som jag med många följer, är ett enormt stöd för mig och min löpning. Mest för att det skall bli lite mer strukturerad variation på träningen. Och detta är positivt dels för att förbättra mig, bli starkare, mer uthållig. Dels för att hålla den inre lågan brinnande och minimera risken för att hamna i en svacka där jag inte tycker löpning är lika roligt längre. Jag önskar att det dröjer tills den dagen kommer....
Så tävlingsmänniska är jag nog ändå vid närmare granskning. På ett visst plan. På ett visst sätt. På mitt sätt.
Ja, LL-öppet spår har jag sprungit två gånger, en på hösten och en på sommaren, men delar av banan desto fler gånger. Det fiffiga med LL-öppet spår är att väder och morgoninfall bestämmer "arrangemanget", detta till skillnad från "Hornstull-Järna" första söndagen i juli och "årets sista långpass" före nyår. Idén om LL-öppet spår har för övrigt i än högre grad anammats av N'batha som verkar springa varannat långpass i tre mil på den banan. Lidingöloppet, som jag har sprungit två och en halv gång, kan också rekommenderas.
När det gäller tävlande, har jag märkligt nog fått större tävlingslust sedan jag blivit mindre prestationsinriktad. Jag ser det som omväxling till den oftast ensamma träningen. Numera kan jag tänka mig att springa dåligt.
Bättre sent än aldrig! ;-)
Så härlig läsning! Känner dessutom igen mig själv i dina tankar och erfarenheter. Och så började vi löpa vid samma ålder dessutom. Det känns mysigt på något sätt.
Vi delar till och med samma akilleshäl - eller ja, akillesunderben. Ska genast börja med ispåsar!
Bureborn: Ja, mysigt är ordet. Absolut! :-)
Vad gäller ispåsar så är det faktiskt ditt tips från allra första början. I en kommentar för ett tag sedan (då jag försökte "komma tillbaka" till lite mer kontinuerlig löpning någon gång i somras). Tack! Sen läste jag iofs också om det i RW, men originaltipset kommer alltså från Trögden.
Jag använder sådana där "istärnings"-påsar, som ger runda isbitar. Helt perfekta. Lätt att "böja" runt insidan på benet och går sedan perfekt att stoppa tillbaka i frysen (efter 10 minuters behandling) för att användas om och om igen.
Rent praktiskt så kavlar jag upp mina tights, lägger ispåsen på kompressionsstrumpan som jag behåller på för att sedan kränga tightsen över ispåsen. Det sitter perfekt i de 10 minuter som nedkylningen skall pågå. Tidigare strulade jag med handdukar och elastiska bindor, men detta är bra mycket smidigare. Ett kapitel i boken "En löpares husmodersknep" helt enkelt... :-)
Jumper: Intressant det där om att bli mer tävlingssugen desto mindre prestationsinriktad man är. Då tävlar man ju, som du skriver, av andra anledningar än enbart framskjutna placeringar. Undrar vad "nye" chefredaktören för RW har att säga om det. Själv tycker jag att det låter sunt.
Samtidigt tror jag att om man inte är "rädd" för att prestera dåligt, så är chansen nog stor att faktiskt prestera riktigt bra.
Alltså, här delar man tydligen ut goda råd - och så glömmer man själv bort dem.
Just det ja, du har ju såna där sexiga kompressionsstrumpor!
Fick ett tips av en kollega om att lägga mjölpåsar i frysen. De ska också vara lätta att forma efter benen. Och blir inte heller lika kalla som ren och skär is. Ingen risk för frysskador.
Något senkommet...
1. Vilken typ av löpare är du?
Springer för att det känns bra. Låter bli om det inte känns bra. Ibland kan plågsamt kännas bra.
2. Hur länge har du löpt?
Hur länge i sträck?
Ca 8 timmar fast det var länge sedan.
Eller sedan när?
Sedan högstadiet ungefär. 48år nu. Viss intermittens har funnits med ett markant uppehåll på nästan 4 år i tidiga 40-årsåldern, + därefter ett års uppehåll pga menisk-skada.
3. Hur mycket löper du per vecka?
Mellan 10-50 km.
4. Vilket är ditt "feelgood" tempo?
Numera 5 uppemot 6 ibland.
5. Vid vilken ålder började du springa?
15.
6. Vilka andra sporter utövar du regebundet?
Inga
7. Vad måste du ha med dig på ett pass?
Inget, men gärna en ryggsäck med vatten och frukt.
8. Varför springer du?
För det känns bra.
9. Har du någon gång ljugit för att få springa? Hur löd lögnen?
Inte som jag kommer ihåg.
10. Hur ofta köper du skor?
Sällan
11. Hur ofta köper du annan löprelaterad utrustning?
Sällan.
12. Var/hur handlar du utrustningen?
-
13. När föredrar du att springa?
Mitt på dagen.
14. Hur ofta tävlar du?
Länge sedan nu. Men då några gånger per år.
15. Vilka distanser?
10-21km.
16. Vilken är favoritdistansen?
10km
17. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet?
Jag hade för mig att en punkt var vilken är favoritmusik under löpning. På vilken jag skulle svarat att det oftast är värdelöst att lyssna på musik när man springer. Det tar bort närvarokänslan för mycket. Men det brukar finnas någon musik i tankarna för det mesta. Idag var det (via Spotify) Glenn Gould: http://www.youtube.com/watch?v=XSuMfWfRAPE. Du kan behöva lite omväxling till Bob Marley och Sex Pistols! :-) Kanske du hittar Glenn på tbp, han är en av de stora förebilderna utöver Ludwig Wittgenstein:-)
18. Vilken typ av vätska dricker du?
Vatten
19. Springer du helst i grupp eller ensam?
Oftast ensam, har väldigt svårt att inte försöka springa ifatt och om någon på motionsspår.
20. Hur återställer du dig efter ett långpass?
Inget speciellt
21. Vilken snabbhetsträning föredrar du?
Backar
22. Vart blir du oftast skadad?
Det heter inte vart:-) Vadsträckning eller något med knäna.
23. Vilket lopp drömmer du om att springa?
Inget.
24. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?
Zipi Livni eller Vladimir Putin.
25. Vilken idrottsstjärna skulle du vilja springa med?
Ingen, idrotts-stjärnor verkar för det mesta korkade, enkelspåriga eller tråkiga.
26. I filmen om dig, vem spelar rollen som du?
-
27. Vilka tre löp/träningsbloggare utmanar du?
Inga.
Intressant Hz! Tack för svaren. Förstår att du inte köper skor speciellt ofta... För du kör väl vidare med din barfotalöpning?
Ett 8-timmarslopp! Högst imponerande. Skulle faktiskt vilja testa ett *riktigt* långpass. Undrar hur länge man skulle orka hålla igång?
Glenn Gould är en man jag inte kommit i kontakt med tidigare. Skall leta upp honom på Spotify. tpb vågar man väl inte konsultera längre :-)
Skicka en kommentar