söndag 9 december 2007

10 km och ett Hälsospår

Dags för ett lätt distanspass över 10 km. Jag passade, precis som förra söndagen, på att springa medans barnen gick på simskola. Rundan blev också ungefär densamma, åtminstone vad gäller sträckningen. Tempot var däremot ett helt annat. Idag var det som sagt lätt distanslöpning som stod på schemat. Målet var att ligga en bit under 5:30-tempo och verligen ta det lugnt. Det är ju tredje dagen i rad som jag springer, och man vill ju inte slita för mycket på sin arma kropp.


Det blåste idag. Det blåste kallt. Fingrarna var som isbitar innan jag blev riktigt varm, vilket inträffade efter ungefär 3 km. Jag sprang alltså och frös ordentligt om mina fingrar i ungefär en kvart! Ett par löparhandskar står riktigt högt på önskelistan!


Första delen av rundan sprangs i Tivoliparken längs Helge Å. Jag hade en ganska stark sid/motvind och var överlycklig att min toppluva fått följa med. Efter 2 km var jag framme vid starten av Södra Björkets motionsspår bestående av tre olika spår. Jag valde det gula, drygt 4300 meter. Slingan är bra, framförallt underlaget. Ganska hårt packad grus som verkar underhållas regelbundet. Inget slask eller lervälling någonstans. Perfekt. Efter den gula avverkats i styvt 5-minuterstempo så spädde jag på längden i Björket med en liten blå 1-kilometersslinga. Därefter vände jag tillbaka mot badhuset och fick på tillbakavägen en idé.


Idén bestod i att när jag väl var framme vid badet så skulle jag prova att springa ett av kommunens hälsospår om 1.2 km i Tivoliparken. Tanken med ett hälsospår verkar vara att det skall vara lätt för var och en (som vill) att på ett enkelt sätt kunna testa sin kondition och se var man ligger. Vid spårets start finns att beskåda en stor skylt med "konditionstabeller" samt tips, råd och idéer vad gäller motion, viktminskning och annat som leder till allmänt välbefinnande.


Efter att vara rejält uppvärmd med 10 km lätt distanslöp i benen, nollställde jag klockan och gav mig iväg på grusstigen längs ån i ett ganska högt tempo. 1.2 kilometer senare knäppte jag av klockan och spanade in tiden. 4.45. Vad betyder det enligt Hälsospårets tabell? Jo, att min kondition befinner sig på gränsen mellan 'elit' och 'mycket god'. Jaha!!? Elit? Trams. Instruktionerna sa att man skulle springa i ett tempo som man "skulle kunna hålla i minst ett varv till". Något flummigt formulerat. Skulle jag kunna hålla mitt 4-minuterstempo i ytterligare 1.2 km? Kanske, kanske inte. Bästa sättet att ta reda på det vore väl rimligtvis att springa ytterligare ett varv, eller?


Nåja, ett test är ett test är ett test.. En halvmara är något helt annat. Intressant var det i vilket fall.


Dagens facit:
Sträcka: 10.1 km
Total tid: 52 min 53 sek
Snitthastighet: 5 min 14 sek / km
Snittpuls: 161


Dagens test (Hälsospåret Tivoliparken):
Sträcka: 1.2 km
Total tid: 4 min 45 sek
Snitthastighet: 4 min 00 sek / km
Snittpuls: 184

3 kommentarer:

Nix sa...

Kul grej, även om "elit" i fyraminuterstempo kanske ska läsas elitmotionär? Jag tror att Musse kanske håller lite, lite högre tempo på sina tusingar...

Du kan gärna få skriva av parametrarna - jag kan ju inte låta bli att vara lite nyfiken, har inte sett det här i "stan" någonstans.

Benet sa...

Jag försökte hitta parametrarna på antingen Hälsospårets hemsida, eller kommunens, men utan resultat. Skall se om jag kan fotografera av tavlan kanske...

Angående Hälsospår i Stockholmstrakten så gick följande att läsa på deras hemsida:
----
Kommersiella spår i Stockholm

Vi hoppas kunna erbjuda Offentliga Spår i detta län inom en snar framtid, i dagsläget finns dock kommersiella spår i länet. För att anmäla ditt intresse & mer information vänligen kontakta oss.

Itrim Sickla, Stockholm 1512 meter
Itrim-Kungsholmen, Stockholm 1400 meter

Lidingö
Bosön 903 meter
Centrum 2362 meter
Stockby 1434 meter

Stockholm
Itrim Enskede-Sthlm 1250 meter

Södertälje
Itrim Södertälje 1340 meter

Åkersberga
Itrim - Åkersberga 1180 meter

Benet sa...

Har fått svar från Fox Fitness i Falun att Hälsospårsskyltarna är copyrightskyddade, så någon bild på dem kan tyvärr inte publiceras.