onsdag 5 december 2007

Odisciplinerat distanslöp

Idag var det tänkt att jag skulle springa ett lätt distanslöp om 8 km, ca 42 minuter. Vädret var bra och jag längtade verkligen ut. Jag började disciplinerat i ett trevligt 5:15-tempo och såg fram emot en lugn och skön runda. Jag sprang den vanliga 8.5 kilometerssträckan via Härlövsängaleden, Långebro, Tivoliparken och "ko-stigen" tillbaka till Näsby. Jag möttes av en lätt motvind på min väg "ut" vilket alltid är trevligt eftersom man då vet att hemvägen blir så mycket skönare med lite vind i ryggen och allt...


Det kändes bra idag. Så pass bra att jag tyckte 5:15 var ett lite för lågt tempo. Jag ökade lite under kilometer två och tre, men tänkte under fjärde kilometern att: Nej, lugna dig nu. Det var ju faktiskt tänkt att bli ett lätt pass, det här. Tanken höll inte mer än just den kilometern. Därefter sträckte jag ut de långa benen och körde på i ett lite mer ansträngande tempo. Inget vansinnestempo, bara något högre än det var tänkt från början. En rolig detalj för rundan var att jag hade exakt (eller i varje fall på tiondelen) samma tid kilometer fem och sex, 4.40,1. What are the odds?


Det hela slutade med att jag avverkade de 8.5 kilometrarna på 41.40, 4:53 min/km. Ett hyggligt resultat. Nästa gång det är dags för ett lätt pass, så skall jag ta det lätt. I promise...


Dagens facit:
Sträcka: 8.54 km
Total tid: 41 min 40 sek
Snitthastighet: 4 min 53 sek / km
Snittpuls: 172

2 kommentarer:

Sofy sa...

Ha, ha, jag känner igen mig! Jag klarar heller inte att springa de där lugna passen, i alla fall inte utan sällskap som gör det hela mer avslappnat. Sen tror jag i och för sig att det också handlar om att man har sitt naturliga löpsteg och att det nästan är jobbigare att springa "utan det" än med. Eller låter det som det konstigaste du hört?!

Benet sa...

Hej Sofy! Nej, det låter inte alls konstigt. Jag har själv tänkt på det vid många tillfällen. En dag när jag skulle låta pulsen styra tempot, sprang jag oerhört sakta och det kändes helkonstigt. Jag beskrev känslan i detta inlägg. Så din analys är enligt mig 'klockren'! :-)