tisdag 8 januari 2008

Gröt

Är det fler än jag som äter gröt till frukost? Jag började med det för ungefär två år sedan då jag lyssnade på ett föredrag som hette "Att orka vara ledig". Ett kanonföredrag som hölls av en snubbe som heter Mats Petersson. Han är för övrigt den man som jag måste tacka för att jag ändrade min livsstil från att vara en snusande, coca cola-drickande och pizzaätande geek till att bli den nikotinfria, mer nyttiga "löparnörd" som jag nu så smått börjar inse att jag blivit.


Nåja, tillbaks till frukosten och gröten. Denne Mats berättade om ett kanonfint grötrecept som jag har kört på sedan den där magiska eftermiddagen på jobbet i januari 2006. Här har ni receptet:


Blanda följande ingredienser i en burk:


5 dl rågflingor
5 dl fiberhavregryn
1 dl krossat linfrö
1 dl skalad hirs


Till en portion tar ni sedan:


1 dl av ovanstående blanding
2.5 dl vatten
Lite salt


Koka upp och låt puttra på svag värme i 6-7 minuter. Servera med mjölk.


Det är en kanongröt som man står sig på länge och som får magen något ordentligt att jobba med. Prova, vetja.Receptet hittas i en bok som heter "Kom inte och säg att du är gammal", skriven av Mats Petersson, Claes Hellgren (den "gamle" landslagsmålvakten i handboll) och Alex Danielsson (ICA förlag). Den kan beställas via bl a Mats hemsida. Jag rekommenderar den varmt. Det är perfekt läsning för oss som närmar oss de magiska 40....

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var på ett föredrag av honom på ABF för några år sedan... Jag slutade också med Snus, Pepsi och Pizza... Fast kanske inte direkt... Men vilken talare.. Det var han som varit läkare, eller något sånt, i Tre kronor va?

Anonym sa...

Enda löpningen har fått mig att sluta med är röka (vilket givetvis är positivt), annars så fortsätter jag med gott samvete äta pizza och dricka läsk =) Nu har jag aldrig haft några viktproblem (utom möjligtvis att jag är lite underviktig men gått upp sen jag börja träna).
På morgonen brukar jag ta en proteindryck för jag orkar inte laga något och sen äter jag frukost när jag kommer till jobb.

Anonym sa...

Intressant grötblandning. Min fru kommer att garva när jag blandar ihop det där, hon har alltid varit linfrö förespråkaren i familjen och jag har alltid varit den tveksamme..

Märkligt att man ska behöva bli gammal för att fatta att man behöver leva någotsånär sunt för att må bra. Från 18-25 så rökte jag, snusade senare, ingen motion, dålig och för lite mat, cola, alkohol. Tänk att jag överlevde.

Vikten uppåt är inte mitt problem däremot det motsatta, därav mitt alias: slimslender. Vi hade förresten en klubb i skolan som vi kallade för biaffra boys, för oss tunnisar. Av alla dem är nog jag den enda kvarvarande tunnisen, hehe. Har gått upp lite sedan jag började springa men tappade igen under jul med magsjuka och grejor. Nu ska jag dra igång igen med lite banan-ägg-olja groggar för att gå upp igen. Smaskens !

Benet sa...

Masse: Ja, vilken talare! Han har, som du skriver, hjälpt bl a Tre Kronor med näringsfysiologi för att få hockeygrabbarna att få till rätt kombination av mat och träning.

Dunceor: Att sluta röka är väl en bedrift så god som någon! Well done! Givetvis skall man också få unna sig pizza och läsk emellanåt, men jag hade problemet med att jag mer eller mindre var beroende av Coca Cola under många år. På jobbet kunde jag dra i mig en tre, fyra burkar för att senare på kvällen framför dumburken hälla i mig ytterligare 1-1,5 liter... Inte helt friskt...

Slimslender: Jag har heller aldrig haft något problem med övervikt (därav mitt smeknamn "Benet", den benige med långa ben... ;-) Det som dock började hända för ett antal år sedan var att mina "lovehandles" började bli alltför sköna att hålla i trots att jag för övrigt fortfarande var riktigt smal (päronformad tror jag att det kallas...:-). I kombination med att jag hade det stressigt på jobbet, hyfsat stressigt på hemmaplan (småbarnsförälder...), snusade som aldrig för och mådde allmänt risigt så var jag nog ganska mottaglig för den info Mats P gav under föreläsningen. Han fick mig att förstå (eller rättare sagt inse) att det går att göra något åt sin situation. Även om man snart fyller fyra noll.

Ett första steg var gröten... och återhållsamheten vad gäller socker i allmänhet och Coca Cola i synnerhet. Sedan motion, snusstopp, etc.

Om jag mår bättre? Än jag gjorde januari 2006? Ja, det kan ni räkna med! :-)

Anonym sa...

Det är lite det som är tråkigt för mig, jag har väl hela tiden (fast jag inte har tränat mellan jag var 17-24) mått helt ok. Aldrig riktigt kännt "Fan vad jag börjar säcka ihop". Så jag känner mig inte jätteannorlunda från innan utan det är mest när jag verkligen tränar som man känner skillnaden.

Jo sluta röka var vettigt, jag sluta egentligen röka 2003 men har mer eller mindre rökt varannan helg och liknande fram till i april 2007 (då var det en månad till Springtime). Jag fick en annan kompis att sluta röka också vilket var bra =) Mitt enda begär jag har kvar nu är att jag dricker våldsamt mycket kaffe, 10-12 koppar om dagen. Jag tänkte jag skulle börja dra ner på det, 3 koppar om dagen är vettigt. Dock handlar det beroendet mer om vana än faktiskt koffeinberoende skulle jag gissa på.

Jag ska testa gröten i helgen tänkte jag, tjejen tycker om gröt så det blir nog uppskattat.

Anonym sa...

eller Godmorgon Osockrad Fullkornsvälling

http://www.matservice.se/produkt.aspx?productid=22

Jag brukar blanda i barnvällingflaska och hälla i kaffemugg på jobbet för att ytterligare öka personlig knäppfaktor.

Benet sa...

hz, vad har du kuf-faktor these days? :-) Den måste ha nått ansenliga höjder om du nu dricker välling i kaffemugg på jobbet. Härligt!

Har aldrig själv provat välling. Kan nog inte förmå mig. Jag fick nog av doften under alla vällingår (den stora höll på tills hon var 7)...

Anonym sa...

HZ: Härligt, vuxenvälling har fått en ny innebörd. Jag har alltid trott att det är kaffe latte...

Anonym sa...

Jag äter gröt ganska ofta. Då blir det vanlig fiberhavregryn i micron som serveras med lite krossade linfrön, osockrad lingonsylt och minimjölk. Borde kanske testa röra ihop det här receptet och köra på det ett tag.

Benet sa...

River: Ja, testa blandningen och säg vad du tycker. Själv tycker jag att det är riktigt gott. Jag kör helt utan sötning, men i boken tipsar de om att riva lite (skalat) äpple över gröten för att "sweeta" upp det lite grand.

Anonym sa...

Jag käkar den gröten nästan varje morgon, den är toppen!