onsdag 16 januari 2008

Ortopedtid bokad

Det låter ju nästan Foppa-allvarligt, men några sådana problem med fötterna har jag inte, som tur är. Nä, det handlar om att träffa en ortoped som skall få titta på mina fötter och fixa fram formgjutna inläggssulor till mig.


Jag har funderat på det länge. Ja, ända sedan jag bytte från Adidas till Nike och kände att jag inte fick lika mycket support under hålfoten i Nike som jag fick i Adidas. Dock avfärdade jag det med att det nog var en vanesak, men den senaste tiden har jag blivit mer och mer övertygad om att jag gärna skulle vilja prova med formgjutet i alla fall.


För tillfället har jag lite känningar i vänster underben och det kan vara benhinnorna som spökar. Smärtan sitter dock inte på "utsidan" av underbenet där jag kan få ont då jag t ex promenerar i väldigt rask takt. Nej, denna gången är det på insidan. Svårt att förklara och det spelar egentligen ingen större roll för det här inlägget. Det som jag ville få berättat har jag ju i stort sett redan sagt; Jag fick äntligen tummarna loss att gå in på löplabbet och beställa tid hos ortopeden. På tisdag är det dags. Och tänk om formgjutna sulor kan reducera risken att få ont. Det är ju det jag hoppas på...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kan bara hoppas att det hjälper dig som det hjälpte mig. 2006 ställde jag in det som var en planerad premiär i stockholm marathon. Hälsenan/hälen var problemet.

Sökte därefter hjälp och provade ut formgjutna inläggssulor. Problemen var som bortblåsta. Jag var överlycklig :) Det tråkiga nu är att jag nog snart borde beställa ett nytt par...

Nix sa...

Jag väntar ju ivrigt på mina!
Hoppas starkt på dem.

Benet sa...

Tack för de kommentarerna. Ni får mig att hoppas än mer på sulornas "helande" effekt
:-)

Nä, skämt åsido, jag hoppas och tror att det är det bästa man kan göra för att minska slitaget på kroppen så mycket som möjligt. Jag har ganska högt fotvalv vilket kräver en del av den sula som ligger i skon. En formgjuten sula måste ju vara bättre än en serietillverkad sula som skall passa i stort sett alla med "samma" storlek och fot-isättning (neutral/pronerande/supinerande).

Dessutom tror jag att en gjuten sula ger större frihet vad gäller val av skomärke eftersom jag inbillar mig att man neutraliserar en del av skillnaderna mellan olika märken.

Anonym sa...

Vilket löplabbet har du besökt? Vad jag har sett så löplabbet i Helsingborg har ingen kontakt med någon ortoped angående inlägg och liknande.
För IMC-Malmö sa att jag kanske behövde inlägg men jag hoppas jag inte behöver. Men man kanske skulle beställa tid så man fick en vettig utredning.

Benet sa...

Det är löplabbet i Kristianstad som har ett samarbete med en rutinerad ortoped. Enligt Magnus på löplabbet har ortopeden jobbat med engelska fotbollslandslaget på Svennis tid. Låter lovande :-) Han är på LL i Kristianstad varje tisdag. Ring dit och snacka med grabbarna och boka in en tid för ortopedkonsultation.

Det skall bli intressant att se vad han säger om mina fötter... Kanske man "slipper" inlägg i alla fall. Äh, vi får se. Huvudsaken är att man hittar en lösning som minskar risken för skador och som minimerar de småsmärtor som uppträder i mina knän/underben emellanåt.

Anonym sa...

Ta med denna för en kommentar:

http://www.sportsci.org/jour/0103/mw.htm

Jag är ju redan övertygad:-)

Benet sa...

Hz: Jag vet, jag tänkte på dig precis innan jag klev in över tröskeln till LL igår kväll.

Jag tänkte på mina relativt höga fotvalv och på mina idéer om att mina Nike inte ger tillräckligt stöd, vilket leder till perioder av smärta i knän/underben. Jag funderade på hur det skulle fungera om jag sprang HELT utan någon form av stöd, dvs barefoot. Vad skulle då hända?

Dock så tror jag inte att jag kommer att starta med barfotalöpning än, även om jag kommer att prova till våren/sommaren då temperaturen blir något behagligare.

Så under min skodda period så vill jag göra så mycket jag kan för att undvika smärtor/problem i de nedre extremiteterna. Därav det inbokade besöket... Jag är nog inte 100% övertygad att ett gjutet inlägg är den silverkula jag efterlyser. Dock skall det bli intressant att höra vad ortopeden har att säga.

Anonym sa...

Barfota löpning står även på mitt schema till sommaren. Jag sprang ett par få ggr barfota på gräsmatta förra året. Då var jag inte van vid framfotslöpning som det generera och jag blev snabbt trött i vaderna. Så det ska helt klart bli intressant att testa det igen.

När det gäller löplabbet i Kristianstad så känns det för långt bort för att jag ska bry mig. Frågan är om löplabbet i stan har någon knuten till sig.

Anonym sa...

Det som funkar är bra men det är olika per person.

Jag var på löparlabb och hos läkaren när jag hade problem med knä 2006 men det var motstridiga råd. Nu har jag sprungit med skor i lite mer än två veckor (Asics 2110). En timma om dagen. I måndags sprang jag en speciell tur: nedförbacke 7.5km och tillbaka uppförbacke. Jag vet inte vad höjdskillnaden är men det lutar lite mer halvvägs och dagen efter var jag lite stel i benen. Stelheten och lite ont höll i sig tisdag och onsdag med lugna en mil per lunch. Idag sprang jag en mil barfota och nu är jag inte stel.

Börja med att gå barfota tidigt på våren. I trädgård, eller på korta promenader. Efter någon månad spring sista 300m av ett löppass utan skor och öka mängd väldigt långsamt under ett (eller flera) år.