måndag 21 januari 2008

Aj

Idag gör det ont i mitt ben. Riktigt ont. Jag har haltat omkring som kapten träben hela dagen och minsta ojämnhet i underlaget har fått det att svartna för ögonen på mig.


Jag har kontaktat Motions- och Idrottsskadeenheten i jobbstaden för att få träffa en sjukgymnast som förmodligen kommer att tala om för mig att det var riktigt idiotiskt att springa i förra veckan trots att jag hade smärtor i underbenen. Och som förmodligen även kommer att informera mig att sådana här skador kan ta väldans lång tid att läka.


Det känns för tillfälligt förbannat trist. Dessutom behövde jag ställa in ortopedbesöket på Löplabbet som var planerat till imorgon. Främst på grund av ändrade planer på jobbet, men även på grund av att jag inte ens kan stödja på vänsterbenet och ännu mindre göra några som helst ansatser till löpstegsövningar eller löpbandsaktiviteter. En ny tid skall dock bokas så fort jag känner att jag är kapabel att i varje fall gå normalt igen.


På Wikipedia läste jag om sannolika anledningar till mina smärtor i benen. Det mest sannolika är "benhinneinflammation". En annan teori som stämmer in på mitt tillstånd är att det skulle kunna röra sig om en stressfraktur, men det får vi sannerligen inte hoppas. Om vi återgår till benhinneinflammationen, så stod det att läsa följande:


"Benhinneinflammation orsakas vanligen av överansträngning p.g.a. för intensiv träning, för snabb ökning av träningsdosen, hög hålfot (högt fotvalv), pronation av foten, ändrad skotyp, byte av underlag eller träning på hårt underlag."


Ja, det låter kanske inte helt osannolikt. Även om jag tycker att jag tagit det relativt lugnt och definitivt inte ökat träningsdosen mer än Mäster Sz förespråkat, så har jag ju belastat min kropp och mina ben oändligt mycket mer under det senaste året än under väldigt många av tidigare år. Dessutom springer jag en hel del på asfalt nuförtiden och är ju faktiskt född med ganska högt fotvalv.


Nej, det får bli alternativa träningsformer ett tag framöver. Simning ligger nära till hands, även om det inte är tillnärmelsevis lika inspirerande som löpning. Men, simning och lite extra styrketräning får det bli. Punkt.


Jag hoppas innerligt att sjukgymnasten kontaktar mig imorgon. Det skulle vara så trevligt om någon med relevant utbildning och praktisk erfarenhet av patienter med sådana här skador kan spekulera lite runt orsakerna och åkommorna. Mina egna spekulationer börjar kännas lite urvattnade på något sätt...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter inte alls bra.
Vart på underbenen har du ont, är det på framsidan, på sidorna (ut och in) eller mer vaden? Benhinnorna är en grej som jag tror spökar för de flesta och det kan gå hyfsat lätt att bli av med men kan även ta fruktansvärt länge. Frågan är väl hur lång det har gått. En intressant sak är att behinneinflammation är inte alls en inflammation och inflammationshämmande piller/kräm hjälper inte alls. Jag brukar stretcha mina genom att lägga mig i sängen och sitta på knä och luta mig bakåt. Så har jag fått lära mig att man stretchar benhinnorna. Du kan ju testa och se hur det känns.
Lycka till och hoppas det bara är något litet som går över med lite aktiv vila.

forget 4P sa...

Hoppas det inte är något allvarligt, ta't lugnt ett tag framöver så ska du nog se att det blir bättre.

Benet sa...

Tack för er omtanke.

Smärtan sitter på insidan av underbenet, mellan vadmuskeln och skenbenet. Det är liksom "inne i", så jag kan inte trycka från utsidan och säga att "i den punkten har jag ont". Det är därför jag misstänker benhinnorna.

Jag läste också att man kan stretcha benhinnorna genom att "sitta på knä och luta sig bakåt". Just nu känns det otänkbart (det gör för ont), men jag ska definitivt prova det när smärtan börjar lägga sig.

Enligt de sidor på nätet som jag kikiat på så skulle man kunna behandla benhinneinflammationen med anti-inflammatoriska preparat, typ Voltaren. Jag knaprar i varje fall Voltaren T för tillfället och hoppas att det skall ha någon effekt.

Skall leva i löpcelibat ett tag nu, och se vad som sker.

Anonym sa...

Hmm mellan skenbenet och vaden på insidan är lite samma som jag har haft i omgångar. Jag är inte riktigt säker på det var men jag tror inte det var benhinnorna. Mitt gick bort första gången efter varit hos massageterapeut som drog lite i det området och smärtan var borta direkt efter. Han sa bara att det var en klassisk grej som fick och han sa det var svårt att stretcha bort utan oftast var det massage som gällde. Det kom tillbaka flera ggr för mig men sen jag bytte till framfotslöpning så har jag inte kännt av det alls.

Angående anti-inflammatoriska preparat så minns jag inte vart jag läste det men det är inte så länge sen. Men någon läkare hade kommit fram till att det inte var någon inflammation så anti-inflammatoriskt bet inte på det. Men det skadar nog inte.

Anonym sa...

Tyvärr är diklofenak, det verksamma ämnet i Voltaren, riktigt elakt mot lever och njurar. Längre behandlingar kan leda till njursvikt etc.

Känner du ingen skillnad efter någon dag så sluta knapra piller.

Benet sa...

Tack för tipset Masse. Jag läste på förpackningen att man inte fick knapra längre än 5 dagar i sträck. Och det rådet tänker jag definitvt följa.

Det känns lite bättre idag, men fortfarande gör det ont som fasen så fort jag belastar benet. Utan belastning känner jag ingenting, vilket är skönt.