fredag 8 augusti 2008

Blöt tempostege

Skulle just slutföra semesterns uteplatsprojekt och stod med skruvdragaren i högsta hugg då himlen öppnade sig. Jaha, trist att bli genomblöt i snickar-outfiten. Dessutom lite osäker på hur de elektriska verktygen skulle må efter att ha duschat i den rejäla regnskuren som drog förbi.


Däremot perfekt läge för en löprunda. Snabbt ombyte och ut i regnet i en tempostege där tempot höjs med ca 15 sek för varje kilometer. Så underbart skönt att springa i sommarregn. Det kändes så sanslöst gott att ge sig iväg på de i regnet uppmjukade grusvägarna. Inte ont någonstans, utan bara ren och skär lycka.


Tempostegen inleddes med en uppvärmningskilometer i 5:36-tempo, för att sedan öka tempot något varje gång klockan pep att en ny kilometer påbörjats.


Resultat (Tempo / Puls):
1. 5:36 / 141
2. 5:20 / 152
3. 4:58 / 164
4. 4:42 / 170
5. 4:40 / 175
6. 4:26 / 182
7. 4:23 / 188


Sträcka: 6.9
Tid: 33.31
Tempo: 4:51
Puls: 166/191


En liten notering: Det är nog snart dags att kalibrera om klockan. Jag tycker att klockans distansangivelser nuförtiden stämmer dåligt med de kilometerskyltar som finns bland annat på fältet. Klockan är faktiskt lite för snål. Till exempel så mätte klockan de angivna 1450 metrarna mellan Norra Lingenäset och Aludden till 1380 respektive 1360 meter vid de två senaste löptillfällena. Det är runt 5% fel. Det påverkar tiderna ovan en del. Om man räknar med att klockan mäter 5% för kort sträcka ligger dagens tempo mellan 5:20 och 4:10 (snitt 4:39) istället för mellan 5:36 och 4:23 (snitt 4:51) som jag angivit ovan. Hm.... kalibrering får bli söndagens uppgift.

13 kommentarer:

Helena sa...

Hmmmm...visst har du en garmin 405? Jag är fortfarande långt ifrån insatt i min och eftersom jag kör i linux har det inte blivit av att jag fört över några data. Tycker dock också att min är lite snål ibland då jag vet att en del sträckor är längre... Skönt förresten att ditt ben håller:D

Benet sa...

Nä, jag är nog en av de få i bloggosfären som inte har en GF405 :-)

Det är en Polar RS200sd som sitter runt handleden och tillhörande foot-pod på vänsterskon då jag är ute och springer.

GPS:en i GF405:an borde väl ha hög noggrannhet (5m)? Hade varit intressant att jämföra min klockas distansmätning med en GF405. Får samlöpa med GF405-ägare "Mr R" nån dag då han blivit fri från halsflussen...

Linux, förresten? Coolt. Vilken distriution? Ubuntu? Sitter själv på en Mac och GF405 (eller rättare sagt USB-stickan till den) har ingen support för Mac än...

Anonym sa...

Jo jo, nu går det undan ska jag säga!! Undrar förresten hur länge det ska dröja innan vi slutar betrakta dina löprundor i relation till din (forna?) benskada. Förhoppningsvis snart!

Kan trösta(?)dig med att jag inte heller äger en GF405. Värre än så, jag bevakas över huvud taget inte av satellit när jag springer. Min löparklocka (från Runners World) med 100 mellantider betraktar jag fortfarande som höjden av teknik.

Benet sa...

Jumper, man ska ju inte ropa hej förän man är över bäcken, men mitt problem är att jag inte riktigt vet var bäcken ligger. Har jag kanske redan kommit över? Eller ligger den strax runt kröken och väntar på att jag skall trilla i?

I vilket fall som helst så är det för tillfället oerhört skönt att kunna springa utan smärta. Det låter kanske lite löjligt, men det gör mig enormt lycklig.

Jag hoppas innerligt att din ömmande och något förtjockade hälsena snart läker helt så att du kan börja springa obehindrat igen.

Dunceor sa...

Jag körde ju med min Rs200SD ett tag nu medan min GF405 strulade (mycket bättre nu efter uppdateringen!) men utan ha kalibrerat den så har jag alltid fått rätt samma värde med den och min GF405. Om man bara hade kunnat få ut lite mer rolig info från RS200SD så hade jag nog fortsatt på den.

Sedan har jag dessutom hackat lite på få ut information från GF405 i *nix (OpenBSD i mitt fall men försöker skriva portabel kod så ska nog gå att använda på Linux också). Jag har lyckats få svar av klockan men ännu inte fått ut någon vettig information. Finns ju tyvärr ingen info angående hur protokollet funkar men det finns en kille som har skrivit kod för att få ut info från en GF50 så det bådar gott!

Benet sa...

Dunceor: Det kan mycket väl vara så... Jag är helt enkelt inte snabbare. Ska inte skylla på klockan... hehe :-)

Hacka på och se vad du kan få ut från klockan. Kul!

Magda Gad sa...

Skön runda, jag älskar tempostege! Öka öka öka öka öka öka öööööka - och sen är arbetet gjort :)

Helena sa...

Ubuntu...måste hitta ett sätt att föra över min träning. Min man kan nog fixa det hoppas jag, han är väldigt insatt i detta till skillnad från mig;D

Anonym sa...

Jättekul att se att kroppen fungerar igen. Jag hoppas att du kan lägga skadeperioden bakom dig nu och få chans att träna utan ideliga uppehåll.

Dunceor sa...

Helena: Det finns inget officiellt stöd för Linux som sagt och det finns lite folk här och där som har försökt sig på att få ut det men jag hittar ingen som klarar det fullt ut. Så i dagsläget är det inte möjligt precis som det inte är möjligt för Mac i dagsläget även om Garmin påstår att det kommer i höst.

Anonym sa...

Härligt att du verkar vara igång på allvar igen! Kör hårt :)

Karin sa...

Så härligt att läsa, Benet! Den där tempostegen tar jag som inspiration till något kommande pass, det låter både kul och jobbigt. Imponerande fart du har förresten :-)

Benet sa...

Magda: Ja, det är ett roligt pass där man får bli riktigt jädra trött!

Samir: Det hoppas jag också. Verkligen! Tack för omtanken.

Medeldist: Jo, det verkar faktiskt så (crossing my fingers...). Och det verkar du också att vara. Härligt!

Karin: Ja, tempostege är kul. Imponerade farter?... Tssss... trams ;-) Sista kilometern gjordes väl ungefär i ditt långpasstempo... :-)