måndag 11 augusti 2008

Kalibrerande lunchlöp

Hade löparstället med till jobbet idag. Planen var att ge mig ut på lunchen, leta upp jobbstadens idrottsplats med löparbanor och kalibrera fot-sensorn till min Polar RS200sd.


Idrottsplatsen visade sig ligga ungefär en kilometer från jobbet. Jag joggade dit i behagligt uppvärmningstempo, 5:30, och försökte då jag kom fram att hitta en icke låst ingång, men utan framgång. Va f-n? Har de låst idrottsplatsen mitt på dagen? Vad är det för idioter som bestämmer i den här staden?


Nej minsann. Jag är här för att kalibrera och kalibrera skall jag om jag så skall behöva planka in. Vilket jag gjorde.


Jag promenerade mot startlinjen, ställde in klockan på "Kalibrering över 2 km" och började springa. Det är skönt att springa på löparbanor. Bra studs. Tempot uppskattade jag till ungefär 4:45. Fem varv senare stannade jag och bad klockan räkna ut hur snål den varit mot mig på sistone. En procent blev svaret. En procent. Det är rätt bra gjort av klockan. 10 meter per kilometer eller 100 meter per mil. Inte illa.


För att känna mig riktigt säker på att resultatet verkligen stämde bestämde jag mig för att göra en testlöpning till. Ytterligare fem varv. Samma resultat. Jaja, då vet jag det. Så bra.


Med den sista kilometern tillbaks till jobbet blev det totalt sex kilometers löpning, varav fyra (olagligt?) på bana. Ett precis lagom och trevligt lunchpass som kändes både lätt och riktigt roligt att springa.

13 kommentarer:

Dunceor sa...

De verkar låsa idrottsplatserna här också så jag har inte haft någon möjlighet att köra intervaller på bana.
Skönt med lite lunchlöpning.

Benet sa...

Det är rent ut sagt för jävligt. Nog skall man som skattebetalande stadsinvånare (eller tillresande jobbslav) kunna nyttja stadens löparbanor utan att behöva gå med i en friidrottsklubb. Jag skall nog ringa till kommunkontoret i jobbstaden i morgon och fråga vad de sysslar med och hur de tänker. Trams!

Skönt med lucnhlöpning, ja! Definitivt! Är det inget du tar dig tid till?

Magda Gad sa...

De där poddarna fungerar ju fantastiskt bra, typ samma felmarginal som GPS! Jag har Suuntos och är väldigt nöjd med den.

Benet sa...

Ja, förvånansvärt bra! 1% är ju ingenting! Men vid kuperad terräng blir nog felmarginerna lite större... men det spelar ju faktiskt inte sådär jättestor roll om klockan visar 4:30 eller 4:25-tempo.

Ringde förresten fritidsförvaltningen på jobbstadskommunen idag och fick beskedet att det SKALL vara låst på den nya idrottsplatsen förutom då schemalagd klubbträning sker. Jag blev hänvisad till den gamla idrottsplatsen istället. Rädsla för skadegörelse var skälet. Bah!

Johan Lindvall sa...

Ja, snacka om att man blir frustrerad över de låsta grindarna till anläggningen. Jag springer förbi där varje gång jag löptränar. Får väl följa ditt exempel och planka. De kan ju inte mer än bura in en....

tillbakatillutmattning sa...

Det är faktiskt bättre ställt med idrottsplatserna i Göteborg (inte för att det hjälper er men man ska ju berömma bra saker så kanske det blir kvar). I Gbg är åtminstone Rambergsvallen öppen dagtid och det finns till och med en web-sida där man kan kolla när banorna är bokade så man inte planerar in sitt intervallpass mitt i 9-åringarnas friluftsdag... Tyvärr är det dock nästan alltid friluftsdag när man vill försök köra sitt pass!
(http://www.bok.goteborg.se/bokningar.aspx?kid=994&sid=993)

MarathonMia sa...

Vad är straffet för olaglig löpning?

Benet sa...

tillbakatill: Seriöst med möjlighet att boka. Har faktiskt inte kollat om det är likadant vad gäller min hemkommuns (Kristianstads) idrottsplats. Skulle knappt tro det. Däremot är där alltid öppet för allmänheten.

Mia: :-) No idea... glömde fråga då jag ringde. Förmodligen anti-löp-fotboja eller nåt...

Dunceor sa...

Nja jag tycker om att slappa på lunchen så springa tror jag inte riktigt är min grej. Då kör jag hellre på morgonen och på eftermiddagen.

Jag var ute och promenera två timmar idag (enda tiden i dag som jag inte har haft ont i ryggen, woho!) och gick förbi en idrottsplats och där var faktiskt öppet. Så om ryggen tillåter ska jag köra 800m-intervaller där nästa vecka.

Benet sa...

Kanon att du hittade en öppen idrottsplats Dunceor! Inget ont som inte har nåt gott med sig!

Berodde förresten det icke-onda i ryggen på själva promenaden eller var det så att ryggen slutade smärta så att du kunde förmå dig att ta en promenad?

Anyway, hoppas ditt ryggonda släpper snart!

Dunceor sa...

Jag tror helt klart att det var promenaden som gjorde att det inte gjorde så ont längre. För jag hade bra ont innan jag gick och sedan försvann det efter hand. Det stod i Stora Stretch-boken att det var bra att gå när man hade ont i ryggen och man skulle försöka ligga ner så lite som möjligt.

Anonym sa...

Roligt att du springer utan skador eller värk igen! Jag har ingen avancerad löparklocka att kalibrera. Jag tänkte däremot kalibrera kroppsvikten ca -10%. Vad jag sett har du inte det problemet. Detta har varit en vecka med ca 12km lunchlöp per dag helt utan ens mindre krämpor eller stelhet. Jag har inga ambitioner att springa fort, men det är roligare att springa med lite över 80 i stället för nästan 90.

Kanske med äta varannan dag.

Benet sa...

12 km om dagen utan stelhet/krämpor. Det är riktigt bra. Du är snart uppe i Sunesons distanser skall du se (52k/dag) ;-)

Nä, men allvarligt så måste det vara helt underbart att känna att kroppen pallar den mängden.

Angående vikt har du rätt att jag inte har speciellt mycket extrakilon att bära på. Vägde in mig på 82.5 i morse. Har faktiskt gått ner ett par kilo i sommar... vilket var helt oplanerat.

Låt viktiminskningen bli ett lite längre projekt för att inte rasa för snabbt. Ja, du har säkert koll på det där. Du brukar ju vara påläst, Hz! :-)