tisdag 16 mars 2010

Ont om vår

Det gör ont när det närmar sig vår. Hävdar Karin Boye. Och jag. Tydligen. För tredje året i rad lyckas jag nämligen tajma soliga vårvinterdagar med en ny begynnande löparskada.


2008 var det benhinnorna. I fjol ryggen. Och nu är det fotleden och/eller hälsenan. Har mumlat lite om det på jobbet och fick då höra orden "inflammerade slemsäckar". Kan det vara de som blivit överansträngda och spökar? Har letat from Voltarensalvan från det privata löparapotekets gömmor och börjat smörja in fotleden morgon, middag, kväll.


Kommer att skippa lunchlöpningen idag. Bland annat på inrådan av min gode vän Dunceor. Detta trots att jag ännu en tisdag packat ryggsäcken full med löparprylar och transporterat densamma 80 km i sydvästlig riktning.


Jag hoppas att detta enbart är en liten skitskada som går över av sig själv efter nån vecka eller så. Jag får väl istället för att springa på land i det fantastiska vädret bege mig till bassängen och ta upp lite wetvest-löpning igen, även om jag finner den sysslan hiskeligt tålamodsprövande. Körde faktiskt ett pass på 75 minuter i söndags. Är grymt imponerad att jag stod ut så pass länge.


Dags att smörja foten igen. Gör det någon nytta tro?

12 kommentarer:

Dunceor sa...

Jag tror helt klart att du gjorde rätt och stod över lunchlöpningen idag. Som du vet blev det inget för mig heller men kan i alla fall meddela att jag sitter kvar på min plats =)
För mig blir det nog bara ett löppass ikväll i lugnt lugnt tempo och antagligen ingen yoga som planerades.
Vettigt att vila och vi hoppas det bara är något litet skit som försvinner snabbt.

Ingmarie sa...

Jag tvivlar på att enbart salvan hjälper men det beror förstås på hur ila det är... Excentriska tåhävningar antar jag att du gör redan? Och fortsätt med vattenlöpning. Om det är någon tröst så tog det LÅNG tid för mig att begripa tjusningen med det men nu ÄLSKAR jag det.Variera så mycket du kan och försök få sällskap till distanspassen för då flyger tiden iväg. :-)

Dunceor sa...

Jag tycker Voltaren tabletterna funkar betydligt bättre än salvan så jag rekommenderar tabletterna. Sen hur mycket de hjälper är ju frågan, det är ju bara att dölja symtomen för stunden (vilket förvisso också är bra) men sen måste man ta tag i grundproblemet.

Benet sa...

Dunceor: Skönt att höra att du sitter safe på jobbet. Sjuk situation i Lund nu. Här stormar det också en hel del som du vet.

Svullnaden är borta i fotleden vilket är skönt. Voltarenen hjälper till att häva inflammationen men är ju inget man ska använda för att kunna träna om problemen återkommer. Man måste som du skriver komma till rätta med grundproblemet, vad det än är.

I vissa fall kan det faktiskt vara så enkelt som att kroppen (eller vissa deler) helt enkelt behöver vila. Det är vad jag tror är fallet med min fotled. Den fick ta mycket stryk på sistone och är "trött" :-)

Ingmarie: Att hitta nån som vill Wetvest-springa tillsammans med mig i hopp- och lek-poolen där jag håller till är nog svårare gjort än sagt :-)
Kan väl erkänna att det kan vara rätt skönt. Men miljön jag behöver befinna mig i är mitt största "problem" med djupvattenlöpningen. Av ren nyfikenhet: Hur ser det ut där du vattenspringer?

Linda sa...

inflammerade slemsäckar, vilka symtom har du Thomas?
Isaac har haltat efter träning nu några månader och ngn har nämnt just den diagnosen.....

Ha det bäst, kram Linda

Benet sa...

Linda: Så Isaac och jag är slemsäckbuddies? Kanske nåt som smittar på gatan? :-)
Har varit lite svullen och lite öm i partiet mellan ankeln på insidan och hälsenan. Var och testsprang en halvmil idag. Kändes stelt och jobbigt i just den delen av foten... Och som att det liksom brann till i det partiet i uppförsbackarna. Får se hur det känns i morgon.

Ingmarie sa...

Jag är för det mesta i Eriksdalsbadet och är man där vid "rätt" tid så det inte är sjukt mycket folk och innan simmarna tar över så är det LYX. En 50-metersbassäng att trava runt i. Är man där vid "fel" tid är det bara att gilla läget och trängas. Eller så blir det Forsgrenska badet och där är det blandad kompott. Det bra med vattenlöpning är att man behöver ju inte så mycket plats. :-)Varför måste du vara i hopp och lek delen?

Benet sa...

Ingmarie:
Anledning: Knasigt Längd/Djup förhållande.
Jag är lång. 25-metersbassängen är inte tillräckligt djup. I hopp/lek-bassängen är dock djupet tillräckligt (typ 4 meter).

Jag skulle nog kunna trampa runt i ena delen av 25-metaren, men jag tror inte det är många meter från kanten förrän jag når botten med fötterna och det är ju mindre kul... :-(

Ingmarie sa...

Trist...Hade samma problem när jag besökte Sandvikens badhus. Undra hur de tänkte när de byggde de där minibassängerna...Fattade de inte att folk vill kunna springa där med? UTAN att nudda botten? ;-)

Linda sa...

nu har Isaac fått sin dom... båda hälsenorna är inflammerade :(
Inlägg i alla skor + bara bra skor!
Har även fått ngr stretch-övningar av sjukgymnasten :)
Det går över men kan visst sitta i länge... lär ju inte bli bättre nu när fotbolls-säsongen just börjat...men de tyckte absolut inte att han skulle sluta idrotta, så det är han glad för, kram

Benet sa...

Linda: Stackars grabb! Men samtidigt skönt att veta vad det är som spökar och få tips om vad han ska göra åt det. Stretchövningar säger du. Av vaden då eller?

Hoppas han snart blir bra!

Linda sa...

japp, av vaden :)