lördag 10 juli 2010

Startvisselpipan

Sista dagen på jobbet innan semestern. Underbart är bara förnamnet. Dock mycket att göra innan hemfärd. Varför är det alltid så? Att det är 1000 grejer som måste fixas de sista dagarna innan semestern kan få ta vid.


Dessutom tvungen att dra något tidigare än normalt. En löptävling stod på programmet. Startskottet i Kristianstad. 19.00. Nummerlappsuthämtning senast 18.15.


Stress, stress för att hinna. Först buss från jobbet. 1h20min. Promenad genom stan. Cykel. Hem. Dricka. Äta. Byta om. Cykel tillbaka till stan. 18.14. Nummerlappen säkrad. Välbehövligt besök på en av plasthytterna. Lite lätt uppvärmning. Några ruscher. Stelt. Och sjukt varmt. 29 grader i skuggan. Ner i startfållan. Hamnade nånstans i mitten i den 800 person stora folksamlingen.


Och så... PANG!!! STARTSKOTTET! Men, nej. En VISSELPIPA! Men, hallå!?


Ordentligt trångt i starten. Stod nog helt stilla i 20-25 sekunder innan det släppte lite stötvis. Första kilometern extremt ryckig. 4:58. Kände mig lite småstressad och tryckte omedvetet på lite extra på den andra, 4:15. Då framme vid stadens vattentorn. Där stod familjen och skrek. Kul!


De tre följande kilometrarna lika varma som jämna. 4:24.3, 4:24.9, 4:24.9! Jag är nog ganska bra på att hålla ett jämnt tempo...


Varvning. Fett avundsjuk på de som bara sprang 5. Trött, sliten och extremt torr i munnen. 5 kvar. I denna extrema värmen. Fick en liten schackningsperiod och de tre följande gick på 4:30.0, 4:30.3 respektive 4:35.8. Dags att bita ihop. Bara två ynka kvar. Musiken från iPoden gjorde vad den kunde för att få upp farten på mina ben. Slappna av, slappna av tjatade jag på mig själv. Slappna av och låt benen gå av sig själv. Du fixar det här!


Rev av nionde på 4:22 och kände att jag nu hade lite marginal till de 45 jag siktade på. Sista sprangs i ett töcken på en av stadens gågator kantade av mycket folk i festivalläge som manade på oss löpare så gott de kunde. Vacklade in i mål på 44.27 efter en sista kilometer på 4:16. Fick efter målgång syn på en av våra goda grannar som snällt frågade hur det kändes. Var nästan för trött och yr för att svara. Hällde i mig vatten och juice och började sakta men säkert "komma tillbaka" till verkligheten.


Trevligt arrangemang. Nöjd med min insats i hettan. Under 45 och en 54:e plats. Kul! Men.... en visselpipa!?!?


4 kommentarer:

Dunceor sa...

Skoj med 10km lopp. Vi får satsa på Trelleborgsloppet i aug så får vi hoppas på lite svalare väder så du kan bättra på ditt PB =)

jumper sa...

Startvisselpipa är nästan humor! Till och med IK Kometen hade startpistol under sina klubbmästerskap för femtio år sen.

Ingmarie sa...

Ingen risk man missar när starten går i alla fall.. :-) Och kanske är all skotträdda djur och människor glada över deras val? Grattis till bra lopp!

Benet sa...

Dunceor: Skoj, japp. Jobbigt, japp japp! Fy fan vad slut jag var i värmen. Trelleborg är bokat!

Jumper: Humor, ja. Jag undrade faktiskt om det verkligen var startsignalen eller om det var en ordningspolis i form av en PAN-orienterare som ville att vi skulle backa lite innan start.

Ingmarie: Som jag skrev till jumper, så blev jag faktiskt lite konfunderad när visselpipan ljöd. Men när horden började röra på sig förstod jag... Hundarna var nog de som var gladast av att slippa pistolskottet. Men de var iofs inte inbjudna till loppet ;-) Tack för grattiset. Det kändes bra att få göra sub 45 i den hettan. Bättre än väntat.