fredag 3 december 2010

I väntans tider

Blir för någon månad sedan ordentligt sko-shopping-sugen. Triggad och inspirerad av diverse blogginlägg, artiklar och lite löparskosnack på jobbet. Tänkte på mina älskade röda DS Racers som börjat falla sönder. Skulle sitta riktigt fint med ett nytt par av dessa favoriter.


Ett samtal med en kollega om de förmånliga priserna på skor i engelska butiker får mig att börja leta mig ut på lite olika engelska sport-sites. Efter lite sökande hittar jag ett par finfina vita och gula DS Racer VII i min storlek. Säljs av GalaxySports via eBay. £45 plus frakt. Det är ju sanslöst billigt med tanke på att ett par nya Racers på RS gör ett mer än dubbelt så stort hål i plånboken. Så, efter att ha slagit bort de lite smått obehagliga tankarna om otrohet gentemot min lokala Runner's Store trycker jag på "Buy now"-knappen, matar in Paypal-uppgifterna och sätter mig och väntar. Och väntar. Och väntar. Och väntar.


Efter två veckor börjar jag bli lite smått sur och kontaktar säljaren. Får besked om att skorna skickades samma dag som betalningen registrerades vilket var dagen efter beställningen. Jag ombeds kolla efter paketet på mitt lokal postutlämningsställe, vilket är samma som min lokala ICA-butik. Tyvärr skickades skorna med "standard service" vilket betyder att det inte finns något kolli-id. Kontrollen på posten/ICA ger noll och intet.


Fler mail till säljaren. Ingen respons. Efter ytterligare en vecka skrivs det till eBay. Nu börjar jag tröttna rejält. Skorna är borta och jag vill ha mina £55 tillbaka. Typiskt mig. Så fort jag tror mig kunna göra ett klipp så slutar det med att jag blir "blåst". £55 är billigt för ett par DS Racers men dyrt som f-a-n för ingenting.


En månad efter att jag betalt för skorna och eBay som svar på mitt mail uppmanat mig att återigen ta kontakt med säljaren för att försöka lösa problemet, skriver jag ytterligare ett mail till GalaxySports där jag (fortfarande) vänligt men förbannat bestämt kräver ett par nya skor eller pengarna tillbaka.


Då jag samma dag kommer hem från jobbet och går igenom posten ramlar det ur högen av glättiga reklambroschyrer en post-avi som likt ett höstlöv seglar ner på köksgolvet. Paket att avhämta. Det var som...


Svänger genast ner till ICA och hämtar ut något som är misstänkt likt en skokartong. Jajamensan. Där är de ju! Ha! Paketet är förutom den ursprungliga etiketten med min adress fyllt med andra stickers i olika färger på främmande språk. Vilket får ses som en rimlig förklaring till den något långsamma postgången.
Samma dag får jag ett telefonsamtal från GalaxySports där säljaren beklagar det inträffade och erbjuder mig att gå in på deras sida och välja ut ett par nya skor som han lovar ska skickas med en spårbar försändelse. När jag förklarar att vi precis hamnat i en win/win-situation tackar han för min ärlighet och önskar mig en fortsatt trevlig kväll på ett typiskt engelskt artigt manér.


Dagen efter paketets ankomst tar jag mig en skön tur på snöiga stigar. Och inser att dessa fenomenala skor verkligen var, likt en iskall Carlsberg, "worth waiting for"...

8 kommentarer:

jumper sa...

Ja, de skorna är inte bara lätta på fötterna, de kommer inte heller att tynga ditt samvete. Ärlighet ger dig vingar.

Själv tvivlar jag på att jag någonsin i livet kommer att köpa en fysisk vara över internet, allra minst skor. Men så växer det också mossa på mig.

Benet sa...

jumper: Var precis ute på ett nytt pass med skorna idag och jädrar var lätta de är. Bra mycket lättare än de uppmätta(vägda?) 268 grammen. Fantastiskt! Trippar fram i 5-minuterstempo i snömodden som ingenting.

Borsta av mossan. Och kreditkortet. Och börja fynda på nätet. Skor verkar man köpa billigast från the UK. Och i normala fall ska postgången gå bra mycket smidigare än i mitt fall... 3-5 dagar (och inte veckor).

Anonym sa...

De ser snabba ut de där. Supersnabba!
Vilken lyckad utgång av shoppingäventyret. Själv har jag inte heller vågat shoppa skor över nätet. Men mer för att jag inte vågar köpa ngt i säcken, måste prova och ta hem samma par. Kan ju finnas en obekväm söm... Är lite nojjig ibland.
Men man kan ju ändra sig.

Benet sa...

bureborn: Ja, det är SJUKT snabba. :-) Och sköna. OTROLIGT sköna. När det gäller skoshopping på nätbutiker finns det bara ett märke jag vågar köpa. Och egentligen bara de modeller som är väl beprövade på mina fötter. Och denna gång blev det (till slut...) en lyckoträff. DS Racer är en superskön sko! Och bra grepp på snöiga vägar!

neurocolls sa...

Jag nämnde om ebay-köp i:
http://benets.blogspot.com/2010/09/vit-vecka.html

Procent-delen människor i världen som det inte alls går att lita på är väldigt liten. Om man dessutom lägger till någorlunda omdömde och dessutom feedbacksystemet i ebay så har jag hittills inte blivit lurad i liknande köp/sälj.

Blocket däremot (min erfarenhet) verkar dra till sig den där lilla andelen otillförlitliga, gnälliga och besvärliga köpare och säljare.

Feedbacksystemet i ebay (och Tradera) fungerar väldigt bra. Det finns dessutom en del andra intressanta psykologiska och sociologiska aspekter.

Kanske också ska prova nämnd sko. Fast nu på skenor igen.

Ingmarie sa...

Vilken solskenshistoria det blev till slut!

Staffan sa...

http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.com/2010/12/tidig-paketoppning-och-tips-for-skokop.html

Lite tips ang skoköp via nätet. Wiggle levereras fraktfritt till Sverige, tar ca 5 dagar. Prodirect running eller startfitness är två andra bra engelska siter, visst är det större risk men t ex Wiggle har en väldigt generös returpolicy om det blir fel!

Hoppas du blir nöjd med skorna! Den varianten av DS Racern trodde jag faktiskt hade utgått, den har ju både hunnit bli röd och vit igen i nyare versioner.

Benet sa...

neurocolls: Japp, kommer ihåg det. Och nu vågade jag också ge mig på att handla via eBay. Och som du säger; Majoriteten av säljare/köpare sköter sig och uppträder både artigt, korrekt och serviceminded. Har en del vänner som handlar mycket och som aldrig haft problem. I mitt fall verkar det vara RoyalMail som sjabblat. Ett alltmer utbrett fenomen enligt engelska kollegor.

Kul att du kör skenat. Vintern verkar bli lång i år (också).

Ingmarie: Japp. Är så glad för det då jag gillar historier med lyckliga slut! :-)

Staffan: Tack för tipsen! Startfitness har jag surfat runt en del på men Wiggle har jag inte besökt.

DS Racer VII som jag införskaffade var precis de skor jag var på jakt efter. De har garanterat utgått, men jag lyckades hitta ett överblivet par i storlek 12 UK.

Jag provade efterföljaren i våras, men fann inte dessa vara alls lika "fria" på foten. Mycket mer "ingenjörade" på något sätt. Mina röda DS Racer VII är nästan helt slut och jag skulle precis till att börja sörja dess bortgång då jag fick syn på dess ersättare! Gött att de äntligen är här. Så sköna!