onsdag 18 januari 2012

Sex - Fjuttig kvalitet?

Inspirerad som själve f-n av Carinas sanslösa långpass-tusingar gav jag mig idag ut för ett köra det första kvalitetspasset på mycket länge.

Strax innan 18 styrde jag kosan mot Björket och den upplysta grusväg som skär genom den lilla skogsdungen och som passande nog är nästan precis en kilometer lång. Märkligt hög puls på vägen dit i 6-tempo, men det fick vara som det var med det. Kanske jobbstressen från tidigare under dagen som jag tagit med mig ut? Kände mig taggad inför uppgiften och längtade efter att få bli riktigt trött. Planen var att springa sex stycken tusingar, vilket med lätthet kan uppfattas som riktigt fjuttigt i jämförelse med Carinas tjugo häromdagen, men sex fick det bli. Sex blir bra. Sex är bra.

Drog iväg på den första och försökte fokusera på löpsteget samt att hålla en bra hållning genom hela kilometern. Men den första var tung. Riktigt tung. Kändes att jag fått hålla mig borta från snabbare löpning ett tag nu. Andra gick bättre. Nästan för bra. Sprang den i 4-tempo rakt igenom. Trean och fyran gick i mitt miltävlingstempo från i somras (4:13). Den femte och näst sista var av någon anledning riktigt obehagligt jobbig och det märktes också på tempot; 4:26. Drog dock ner tempot lite grand för att kunna upprätthålla någon slags stil på löpningen. Ville inte börja "sluggerkuta" utan hålla ett bra steg och ett hyggligt flyt. Sista kändes bättre men efter de 4:17 var jag ändå verkligen glad att ha det hela överstökat.

Trippade hem de två kilometrarna och kände mig fett nöjd med passet, skönt trött och tänkte på hur det skulle kännas om jag istället för 6 bränt av 20. 20!? Det är ju helt galet!

7 kommentarer:

Carina sa...

Sex intervaller är verkligen inte "bara". Man får ju liksom anpassa tempot!! Bra pass där!

Benet sa...

Ja, visst hänger det på tempot, men att mentalt kunna köra 20 är riktigt vasst!

Passet var gött. Längesedan jag fick bli så skönt trött!

jumper sa...

Tja var och en stönar på sin nivå. Själv tycker jag 5x800m med 200m joggvila är jobbigt nog. Förvånas över hur det är möjligt sprida farten så att det skiljer en halv minut mellan snabbaste och långsammaste tusingen. För mig är det som skillnaden mellan lätt löpning och hårttempo. Kanske en åldersgrej?

Väntar själv med intervallträning till våren.

Benet sa...

jumper: Ja, det där med fartspridningen är en bra fråga. Försöker mig på en förklaring här. I början av den första repetitionen "slösade" jag bort ungefär 10 sek pga lite klock-displaystrul (så den gick i själva verket kanske i 4:18-fart)...

Den andra gick nog lite väl fort för den form som jag (inte) är i idag.

Den femte var som sagt riktigt märkligt tung och jag kände efter bara ett par hundra meter att jag började "säcka" ihop, så jag drog medvetet ner lite på farten och sträckte på mig för att försöka hitta flytet.

Så, hade jag vetat bättre och haft lite bättre koll på klockan/tempot skulle jag nog försökt hålla mig runt 4:20 alla sex....

Kände mig faktiskt en aning ringrostig vad gäller intervaller där i Björkets gatlampssken. Kanske inte så konstigt då det var bra längesedan det sprangs tusingar.

Ingmarie sa...

Tycker det var strålande bra gjort! Och som sagt var, (nästan) allt beror på farten. :-)

Anonym sa...

Tjugo tusingar! Hjälp!! Sex låter åtminstone möjligt. Även om jag själv bara sprang två... :-)
Härligt att du kan köra lite fart igen! Men visst blir man ringrostig, har själv stora svårigheter att hitta tempot när jag ngn gång försöker mig på lite fartträning. Ibland såsar jag på, ibland blir det omedelbar blodsmak.

Benet sa...

Ingmarie: Du är som vanligt alltför vänlig :-)
Gött att dra på lite, men man (jag) känner direkt hur påverkad kroppen blir när den får jobba med fart. Borde kanske köra enbart lågpuls på land (á lá Maffetone) kombinerat med styrka och vattenlöpning för att kunna hålla mig hel.

bureborn: Ringrostig är ordet. Känner mig som en gammal maskin som helt "begat" igen och som behöver fettas in ordentligt för att vakna till liv :-) Är som sagt lite försiktig med farten då jag direkt efter ett fartpass får lite känningar trots idog stretch efter ett sådant pass...