söndag 13 april 2008

Bu eller Bä?

Vaderna har varit stela sedan senaste passet. Benen är inte vana vid löpning längre. Det märks. Velade lite om jag skulle springa idag eller inte. Valde att springa. Klokt eller fåraktigt? Vem vet?
När jag väl bestämt mig för att ge mig ut tog jag fram en plan: Lätt distanslöpning, 7 km. Tempo runt 5:30.
Vädret är underbart. Isvindarna har vikt hädan. Den högt stående solens strålar värmer gott. Vindjackan skulle fått stanna hemma. Vårkänslorna förstärks av synen av vitsippor och doften av ramslök. Andningen är något ansträngd men kontrollerad. Bägge underbenen känns både skumma och stumma till en början. Släpper det snart eller vill kroppen att jag skall stanna? Beror det kanske på den rehabiliterande vadmassagen jag fick av Anders på Sportmed i förmiddags?
Obehaget släpper, Bob Marley jammar, benen går av sig själv. En flukt på klockan får mig att inse att tempot är högre än planerat. Hmmm, fortsätta i detta tempo eller hålla mig till planen? Decisions, decisions... Äsch, lika bra att sakta ner. Känner mig riktigt lycklig och varm. Hemmet närmar sig. Hade gärna sprungit en bit till, men det är nog klokt att hålla för idag.


Om en dryg månad är det dags för 21K. Är jag redo?


Sträcka: 7.1 km
Tid: 37 min 50 sek
Tempo: 5:21
Puls: 161

11 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis - inte bara till att båda benen tycks fungera, utan också till vädret. I Stockholm har det regnat hela dan.

Anonym sa...

Vet inte om du är redo nu, men du kommer nog bli tills det blir dags!

Kör hårt!

Karin sa...

Vilket flyt; härligt väder, något stela-men löpvilliga ben, bra fart och underbar musik. Härligt jobbat! Jag håller i övrigt med berglund. Och håller tummarna för dig :-)

tillbakatillutmattning sa...

Kul att det verkar funka för dig någorlunda även om glädjen stundtals smolkas lite av att man hela tiden grunnar på om det är bättre att inte löpa fast det känns så fint som det gör. Man får ge sig en liten klapp på axeln också när man lyckas hejda sig från eventuella dumdristigheter men härligheter som lockar varje runda...

Dunceor sa...

Det är skönt att du har kommit igång. Jag tror att man måste låta sig få lov att springa med lite ömma ben, de blir starkare med tiden när du har kommit igång igen.

Benet sa...

Ja, vädret var suveränt här nere i nordöstra Skåne idag, och benen var lika löpvilliga som fåren vi hälsade på tidigare under dagen... Jag är grymt tacksam att jag faktiskt är ute och springer igen, dock lite orolig att jag skall åka på ett bakslag... Lite ömhet i benen tar jag gärna. Det är "konstiga" långvariga smärtor jag helst vill slippa.

Anonym sa...

Ramslök, en doft jag aldrig känt. Inte medvetet i alla fall. Låter gott. Och vårigt. Och härligt.
Som ditt pass. Även om du måste tvinga benen att lugna ner sig...

Ja usch, det är lurigt med skador som läker. Varje pass färgas av att man känner efter lite extra. Och så blir man osäker på om obehaget ska löpas eller vilas bort. Avundas dig sannerligen inte, och håller tummarna tillsammans med de övriga.

Anonym sa...

Härligt pass, gott att ha dig tillbaka. Vårsolen var inte med mig idag så jag är avis. Gör inget jag är nöjd som det är, lera är också härligt ! Som sagt hur luktar ramslök ? Kan man ha det i soppa ?

Benet sa...

Ja, det är gott att få springa igen. Detta är den absolut bästa tiden, tycker jag.

Ramslök luktar lök och kan enligt wikipedia användas till soppa... Har själv aldrig provat. Har fått för mig att den är fridlyst i Sverige. Det är en väldigt karakteristisk doft och i det lilla skogspartiet på "min" runda finns gigantiska mängder. Har inte blommat än, men ligger i startgroparna. Bladen lyser dock med en magisk grön färg för tillfället.

Johan Lindvall sa...

Skönt lopp. Förvärra inte vaden nu bara.
Har du tagit beslutet om 21 k ännu?

Ramslök kan användas istället för salladslök.
Doften går inte att ta fel på, hela skogen luktar lök när man närmar sig ett bestånd. Runt parkeringen vid Café Annorlunda utanför Kivik (Stenshuvud) växer det Ramslök. Kommer ni till Österlen i sommar så åk dit och ta ett doft/smakprov.

Benet sa...

Tack för omtanken! Och tipset om Ramslök på Österlen för våra norrut-boende bloggkollegor :-)

Vad gäller underbenet så vete fasen om det verkligen är vaden som är mitt problem. Jag börjar mer och mer misstänka att det är benhinnorna som spökar i alla fall... Jag vet att det kan tyckas konstigt, men sjukgymnasten trodde inte på benhinnorna vid mitt (enda) besök för snart tre månader sedan och det har jag (givetvis) trott på. Tyvärr hade han ingen riktig förklaring till mina besvär vid den tidpunkten och att det ärSoleus som trilskas är mina egna teorier som värpts fram efter diskussioner med diverse personer, däribland läkare i bekantskapskretsen...

Nu jagar jag en annan sjukgymnast för att få till stånd ett möte. Uppdatering kommer om detta inom kort...