söndag 27 april 2008

20 k och en trilskandes footpod

Idag hade jag bestämt mig för att köra ett rejält långpass med farthöjning för att kolla statusen inför Göteborgsvarvet som går av stapeln om knappt tre veckor. Jag hade lite planer på att låta frun eller någon bekant köra mig ett par mil från hemmet för att sedan springa därifrån, men jag kände mig inte riktigt säker på benet mitt och valde därför att förlägga rundan något närmare hemmet.


De första fem var en ren pina. Tunga, tunga ben pga allt trädgårdsarbete igår. Det som slet mest på benen igår var då jag och svärfar drog omkring på en egenhändigt tillverkad kombinerad harv och vält för att jämna till och packa den utlagda jorden där den nya gräsmattan skall sås. Det tog ordentligt på de smala benen och det fick jag som sagt betala för idag.


Något som också var irriterande var den ständigt återkommande uppmaningen från klockan att kolla fotsensorn. Vad är det frågan om? Det kan ju inte vara batteriet i fotsensorn som är slut, för det bytte jag alldeles nyss. Kan det månne vara att fotsensorn och klockan kommer för långt ifrån varandra och tappar kontakten pga att jag idag placerat fotsensorn på högerskon istället för på vänster som jag brukar? Konstigt. Det allra mest irriterande var att jag fick felaktiga värden vad gäller tempo, vilket gjorde att jag tryckte på lite mer än jag borde i början.


Efter nio kilometer tröttnade jag på pipandet och bestämde mig för att sätta fotsensorn på vänsterskon istället. Voila! Det löste problemet! Konstigt att klockan/sensorn kan vara så känslig!


Den planerade farthöjningen lade jag in precis efter att jag passerat milen. Jag tryckte upp farten till ungefär 4:50 min/km och höll det tempot i fyra kilometer. Det kändes verkligen bra. Pulsen parkerade sig på 175 under farthöjningen och andningen kändes bra. Två in, två ut. Två in, två ut. Kontrollerat och fint. Benen hade kvicknat till och inga känningar av varken den inflammerade benhinnan eller andra obehag. Tejpen som jag bättrat på i morse höll musklerna i vänsterbenet på plats och jag var vansinnigt lycklig!


När jag kom hem stod avståndsmätaren på 19.42, men pga fotsensorstrulet var jag säker på att jag sprungit något längre. En kontrollmätning av rundan på jogg.se visade att jag hade rätt. 19.9 km stämde bättre. Snittfarten landade på 5:17, pulsen låg i snitt på 167, vilket är för högt men beror förmodligen på att min kvalitetsträning blivit helt förstörd under vintern och våren pga av det ömmande vänsterbenet.


Sammanfattningsvis ett riktigt skönt långpass på asfalt i ett alldeles underbart vårväder! Härligt!

14 kommentarer:

Karin sa...

Gratulerar till ett väl genomfört långpass, det bådar ju gott inför Gbg-varvet detta! Jättekul och jag är jätteglad för din skull :-)

Har du möjligen en Polar RS800? Min strulade bort en hel km idag så jag fick kalibrera om den, grrr...

Benet sa...

Tack ska du ha, Karin. Ja, det känns såååååå skönt att jag börjar kunna springa igen. Hoppas att det känns bra i morgon också!

Ja, en Polar är det allt som sitter på min arm. Dock ingen RS800, utan en RS200...

I mina ögon kan teknologi vara både vacker och fantastisk... NÄR DET FUNGERAR! Annars är det fett frustrerande.

tillbakatillutmattning sa...

Fasen vad du är på gång igen nu! Fint.

Har själv märkt att om jag sätter min GPS-sensor på högermen och har klockan på vänster så funkar det dåligt. Det verkar som om sändarna är rätt svaga och känsliga för "kött i vägen". Det är visserligen en Suunto men skillnaderna på den fronten kanske inte är så stora.

Nix sa...

Schysst!
Kul att se att du kommit igång ordentligt igen!


Skaffa en Garmin...

Benet sa...

Är riktigt sugen på en GF405. Har en polare i staterna för tillfället, men har inte kunnat luska ut om klockan är släppt än. Nån som vet?

Ja, det är så gött att vara igång igen. Tejpningen har funkat helt sanslöst bra. Jag har beställt eget tejp på KActive. Hoppas det dyker upp i veckan som kommer. Kanske rent av i morgon på min födelsedag :-)

Nix sa...

Ja, de släppte den på Bostonmässan, och om man tittar på RS webshop så säger de att de levererar den med 24h-leveransgaranti.

Anonym sa...

Jippie!!

Dunceor sa...

Skönt att du är tillbaka och med besked. Det könns som din rehab/alternativträning har gått bra!

Jag har även en RS200SD men en GF405 är beställd. Löplabbet och Runnersstore fick in GF405 i fredags men chansen är väl att deras lager rätt snabbt tar slut =) Själv beställde jag från outdoorexperten.se och de ska leverera min början på nästa vecka påstår de.

Anonym sa...

20 kilometer är lagom längd på ett långpass. Det är långt men man tycker ändå "härligt" efteråt. (Borde jag stanna där och sluta leka maratonlöpare?)

Den där tejpen verkar vara rena trolleriet?

Anonym sa...

Härligt, härligt. Tur att du finns som digital banan när andan är låg.

Vad ska man säga, Garmin, kanske... (attans vilken gratisreklam)

Benet sa...

Jo, rehaben har väl gått relativt bra och jag har försökt hålla humöret uppe. Dock tycker jag att jag tappat en hel del, men det kommer väl tillbaka någon gång får man hoppas.

20 km är som du säger Jumper en ganska lagom sträcka för ett långpass. Det känns ganska långt i början av passet, men är avklarat förvånansvärt fort. Lagom slitsamt för kroppen som är öm idag, speciellt i de nedre extremiteterna... Riktigt go' träningsvärk i låren, både på fram och baksida.

Digitala bananer är man tacksam för. Kul att jag kan vara din. Första gången jag stötte på uttrycket var på Groberts blog. Det var kanske du som myntade det där förresten?

En Garmin GF405 står högt på önskelistan. Verkar som att jag får lösa det ekonomiska på egen hand, eftersom det är min födelsedag just idag och ännu ingen 405:a i sikte... Avvaktar din leverans Dunceor och ser hur det funkar.

Och så tejpen. Den magiska tejpen.. Eller, det är ju nog inte själva tejpen som är det magiska utan hur man applicerar den. Helt sanslöst att det funkar och att det var det som krävdes för att kväva den smärta jag dragits med i över tre månader. Jag är massör Anders evigt tacksam!

Anonym sa...

Tyvärr är jag inte pappa till "digital banan" uttrycket, såg det också på groberts blogg och det fastnade. Ett grattis är också på sin plats tycker jag. Grattis !

Anonym sa...

Bra pass! Låter lovande inför säsongen :)

Benet sa...

Ja, tack för det! Nästa år är det dags att 0:a igen. Känns inte så längesedan sist... Då firade jag min födelsedag bl a på Akkurat vid Slussen. :-)

Tack för det, Berglund. Ja, man kan ju alltid hoppas att vinterns och vårens alternativträning verkligen väckt löplusten som förhoppningsvis sitter i hela säsongen :-)