tisdag 21 oktober 2008

Dricks det för lite på jobbet?

Vatten alltså. Och inte generellt sett, utan specifikt gällande mig. Idag var nog något som kan klassas som en typisk dag för mitt dryckesintag på jobbet. En kopp kaffe till frukost vid 9-snåret. Och oftast ytterligare en kopp under förmiddagen. En lättöl, eller möjligen en Ramlösa till lunch samt en kopp kaffe på eftermiddagen. That's it! Således inget vanligt vatten. Alls. På en hel dag.


Kan det verkligen vara bra? Eller kan avsaknaden av vattenintag under dagen rentav kanske påverka min prestationsförmåga negativt då jag ger mig ut på en löprunda på kvällen? Det vore kanske läge att börja införa nya rutiner. Typ att dricka vanligt vatten då och då under arbetsdagen. Det skulle nog inte vara så dumt, eller vad tror ni?


Kvällens löprunda, som följde dagens typiska och vattenbefriade kontorsvistelse, var väl i och för sig relativt trevlig. Kom faktiskt in en ganska skön rytm och kunde hålla pulsen runt 140 även i motvinden på vägen tillbaka till huset. Det blev nog någonstans mellan nio kilometer och en mil på dryga timmen. Samma runda som i fredags faktiskt. Och på samma tid, men med lite högre puls.


Jag sprang i mina DS Trainers idag och varvade klassisk hälisättning med framfotslöpning. På en lång asfalterad raka på hemvägen kom jag in i ett skönt gung då jag lätt framåtlutad i motvinden tassade fram på framfoten med blicken fästad på en punkt långt, långt bort i fjärran. Ingen musik idag utan bara det svaga ljudet från mina Trainers som mötte den nylagda asfalten ett par, tre gånger i sekunden. Det var rena terapin, kan jag lova. Så sjukt avstressande.


Tid: 63
Puls: 139

12 kommentarer:

Nix sa...

Jag dricker en hel del. Säkert i alla fall mellan en och två liter.

Speciellt om jag ska träna på kvällen - då ser jag till att dricka även om jag inte är törstig.

Och, ja - det påverkar prestationen att inte ha rätt vätskebalans

Benet sa...

Mellan en och två liter!? Det var som f-n. Får du nånting gjort mellan alla toalettbesök? ;-)

Skämt åsido. Du gör garanterat alldeles rätt. Och jag ska definitivt försöka få in vattendrickandet i mina kontorsrutiner. Japp!

Nu är Åland nära Nix! Börjar det bli nervöst?

Magda Gad sa...

låter som du hade ett riktigt skönt pass!

angående vattnet är jag tveksam. är urinen klar behöver man INTE mer vätska. dricker man för drickandets skull kan man rentav skada njurarna, de blir överarbetade.

jag brukar följa regeln att jag dricker när jag är törstig, det funkar bra.

Anonym sa...

Jag dricker nog bara kaffe och äter åtta deciliter välling till frukost-lunch. Före träning tar jag ett glas vatten. Frukt innehåller ju lite vatten också.

En annan fråga: Du anger inte alltid löpt sträcka eller hastighet. Mäter du den inte heller då?

Dunceor sa...

Jag skulle gissa på att jag dricker för mycket, jag springer rätt mycket på dass. Mellan 6-10 koppar kaffe per dag, sen typ 1 liter kolsyrat vatten under dagen och två glas juice/läsk till lunch. Är det en lång dag kan det med lätthet bli över 10 koppar kaffe.

Löpning & Livet sa...

Jo.. eftersom vätskebrist är det som snabbast försämrar prestationen (vid en förslust av 2-5% av kroppsviken (i vätska alltså) försämras prestationsförmågan med upp mot 20%) så det är nog inte fel att dricka lite mer.. Dock inte överdrivet, nåt glas här och där räcker nog bra.

Låter ändå som du hade en skön runda! :)

Anonym sa...

Jag fattar inte hur man klarar sig på så lite vätska. Börjar jag inte dagen med minst ett gigantiskt glas vatten så skulle jag känna mig som ett russin. Sen fortsätter det på samma sätt.

Så spontant skulle jag säga DRICK MÄNNISKA!!

Benet sa...

Magda: Den är definitivt inte "klar". Urinen alltså. Vilket tydligt visar att jag dricker för lite...
Den troliga orsaken till att jag "glömmer" att dricka är att jag väldigt sällan blir törstig. Det är likadant när jag äter. Alltsomoftast så står glaset helt orört när tallriken har tömts. Ojdå, glömt att dricka igen... Skumt. Beteendet är dessutom nedärvt. Helmysko.

Förresten, en fråga till dig Magda: Vad tror du om att försöka öka veckomängden låppulsträning? Finns det nån lägsta nivå som man bör hålla sig över för att det skall ge bättre nytta. Är fyra timmar kanske för lite? Jag har för avsikt att öka mängden till minst fem. Skall bara pussla lite först :-)

Jumper: Åtta deciliter välling! Där har vi det. Där får du nog i dig den nödvändig vätskan, tror du inte?
Vad gäller frågan om sträcka, så bestämde jag mig för ett tag sedan att skippa fotsensorn och bara springa på puls en viss förutbestämd tid under mina Maffepass. Detta för att miska "stressen" över att det går så förbannat sakta.

Sedan är det ju så att vissa sträckor har man ju sprungit ett antal gånger tidigare så man vet alltså hur långt det är och skulle då kunna ange detta i datat för rundan, men jag försöker intala mig själv att det är tiden jag är ute och pulsen jag håller som är det viktigaste. Farten kommer (förhoppningsvis) med tiden. Maffetone förespråkar att göra ett test var tredje vecka för att mäta framstegen. Har inte börjat med det än, men skall väl göra det snart antar jag...

Dunceor: 10 koppar kaffe. Hm, du måste ju vara helt koffeinstinn :-)
Men annars låter väl ditt vätskeintag ganska normalt? En liter vatten under dagen och ett par glas måltidsdryck till lunch. Läsk, förresten? Skippa det. :-)

Andréa: Rundan var faktiskt riktigt skön igår. Känns fortfarande konstigt att komma hem från en timmes löpning och inte känna sig det minsta trött. Lite lagom svettig, det är allt :-) Men man sover riktigt gott på natten, så visst har kroppen fått jobba lite.
Dina råd om vattenintag är sunda. Inga överdrifter. Men jag bör definitivt försöka få i mig dessa "ett par glas" under dagen.

Fredrika: Som jag skrev till Magda så är problemet att jag väldigt sällan blir törstig vilket leder till att jag "glömmer" att dricka. Men, som sagt. Jag får försöka få till några rutiner som gör att jag får i mig mer vätska under dagen.... O fan vad rädd jag blev när du röt åt mig... :-)

Anonym sa...

Ja, man måste alltid läsa det finstilta!

Dunceor sa...

Jag tror jag börjar bli immun mot koffein, känner ingen större skillnad om jag dricker kaffe eller inte =)

Äh lite extra socker på lunch behövs, man får ju så små portioner så även om man hämtar två ggr så är det sällan jag blir riktigt mätt. Då är det extra socker trevligt ;=)

MarathonMia sa...

Jag är som Fredrika - inte hel utan mitt vatten. Mer russinkänsla. Jag har en halvlitersflaska på skrivbordet som jag sippar ur under förmiddagen, fyller på och sippar vidare på eftermiddagen - extra viktigt vid träning. Jag har nog vant mig vid vatten och kan inte vara utan.

Jag har kunnat kuta en mil utan vätska på träning - därför heller inte brytt mig om vatten på korta lopp - men de gånger jag gjort personbästa har jag druckit från första kontrollen på halvmara och mara + tagit en sipp på mil-lopp.

Sen är ju veckans vattenuppladdning bra att spe ut helgens rödvinsintag... :-)

Anonym sa...

Sedan vi fick en mackapär på jobbet som kolsyrar och kyler vårt kranvatten dricker jag betydligt mer vatten under en arbetsdag. Och står och skvallrar vid automaten...