tisdag 12 januari 2010

Bokslut 2009

Så har ännu ett år passerat. Det 40:e i ordningen för min del.


Trots att jag i mitt liv oftast brukar fokusera på vad som ligger framför mig, och vad jag sysslar med just nu, så är det kanske på sin plats att här och nu göra en löprelaterad tillbakablick på året som gått.


Vinterträning, Kinaresor, morgonlöpningar i Beijing, S:t Hans backar, Pose Running, ischiasbesvär, naprapatbesök, djupvattenlöpning, buktrycksövningar, bålträning, stretching, ångest.


Som ett test för ryggen och som en liten uppvärmning inför det som komma skulle sprang jag i mitten av maj Göteborgsvarvet.


Två veckor senare var det dags för årets stora mål; Marathon! I Stockholm. Ett event jag verkligen sett fram emot och haft fokus på. Ja, faktiskt ända sedan den första marathonfesten på Stora Essingen, hade jag visualiserat min marathonmålgång på Stockholm Stadion. Och strax efter klockan 18 den 30:e Maj fick jag uppleva den fantastiska känsla som bara kan infinna sig då man har genomfört ett fullt marathon. Ett ögonblick jag förhoppningsvis aldrig kommer att glömma.
Ont i en sena under foten ett antal veckor efter maran, följt av en helt fantastisk sommar med mycket skön löpning, bland annat på Gotland och ute på Rinkaby skjutfält vid Åhusstranden.
Därefter lunchlöpningar, kvalitetskvällspass och några sköna höstlångpass. Ett löprecept som jag höll mig till fram till ett spontant och riktigt roligt halvmarathon i lilla Bromölla i början av November. Ett lopp som sprangs i ett slags lugnt och harmoniskt glädjerus i den ganska bistra höstluften.
Sedan ännu fler lunchlöpningar med mer och mer folk i följet, ytterligare mysiga höstjoggrundor på Fältet och så Finjasjön runt. I slutet av året påbörjade jag dessutom något som jag länge vetat kommer att vara bra för mig och min löpning, men som "skrämt" mig under många år; Gymträning. Min bror lyckades dock dra med mig till ett gym och gav mig en introduktion i styrkemaskinernas, skivstängernas och hantlarnas värld. Lite skrämmande, lite surrealistiskt, men faktiskt ganska kul.


Löpåret 2009 avslutades med ett helt magiskt pass en solig nyårsaftonsdag i tiogradig kyla på en snötäckt strand i Skummeslöv. Så otroligt vackert och så otroligt skönt.


Då jag denna årets sista dag avverkat tio kilometers löpande med ett stort leende på de kalla läpparna visade trippmätaren för året 1442,5 km. På land. Inte så pjåkigt. Detta år hoppas jag dock att det kommer att springas mer än så. Mycket mer.


God fortsättning!

7 kommentarer:

gullfot sa...

Ett riktigt bra år! Hjälp vad jag avundas dig miljöerna när jag ser bilderna. Jajaja det är fint att springa på Djurgården... men att kunna tassa längs havet, nä, det är oslagbart.

Förr eller senare joinar jag. Sanna mina ord.

Och nu till den stora frågan: vad händer 2010? Ses vi på Markusloppet kanske? ;)

Benet sa...

Ja, det var ett bra år. :-)

Det bästa var nog att jag slapp benhinneproblemen som jag drogs med under i stort sett hela 2008. Jag tror att förändringen av mitt löpsteg (Pose) är en av de avgörande faktorerna.

Du är mer än varmt välkommen till Skåne och närheten till de vidsträckta stränderna! Men, hade inte inte du nån connection till Österlen?

Den STORA frågan, ja. Vad har 2010 i sitt sköte för mig? Det är sannerligen en bra fråga. Låt mig få återkomma i ärendet.

Redan nu vet jag dock att jag ska spring Gbg den 22/5, StM den 5/6 och Midnattsloppet den 14/8. Och jag är (fortfarande lite i hemlighet) sjukt sugen på nån Ultra... Markus? Ja, vem vet?

Anonym sa...

Vilka underbara bilder! Jag blir alldels varm i magen - där vill jag också springa!
För mig är det just det där, närkontakt med naturen, som är de bästa löpuppleverlserna. Inte loppen och inte kvalitetspassen. Utan bara den rena njutningen. Eller så är det mixen som gör det? Det lugna tassandet i vacker miljö skulle inte vara desamma utan ensamma intervaller i en pannlampas ljuskägla? Utan grispass får man ingen belöning.
Hur som. Må ditt löparår 2010 bli super!

Ingmarie sa...

Håller med Gullfot.Vilka härliga bilder! Och Oj vad jag längtar till sommaren!men det lär väl dröja... Suck... Du kommer att få ett fantastiskt 2010-löpår, det känner jag på mig!

Dunceor sa...

Japp jag hoppas vi får en fin regelbundenhet på vår lunchlöpning och jag inte ska missa så många som jag gjorde i slutet av året.
Övertiden fortsätter här men jag ska se till och prioritera vår löpning.

Trots lite strul under året så har du utvecklats mycket och halvmaran i Bromölla var ett fint bevis på det.

Nytt år och nya tag och nu kör vi på!

Benet sa...

Bureborn: Klart att mixen "sunepass"/glädjepass är en av de intressanta aspekterna av löpningen. Och som tur är; det är de underbara glädjepassen man kommer ihåg!

Ingmarie: Närå, sommmaren är snart här. Fortare än vi kan ana. Och innan dess gäller det att komma i fin form. Underbara uppyggnadsfas, låtom oss ha kul under tiden! :-)

Benet sa...

Dunceor: Ja, halvan i Bromölla gick bättre än jag någonsin vågat tro på. Jag tänkte definitivt inte på att jag skulle försöka prestera några schyssta tider utan såg det mer som ett bra träningspass. Att jag sedan under loppet kände att det fanns krafter att ta av, så var det en riktigt rolig bonus.

Lunchlöpningarna drog igång förra tisdagen och är tänkt att köras hela vintern och våren. Surt att du fortfarande är förkyld. Får bli att springa själv idag då de andra också hoppat av... Men nästa vecka kör vi så det ryker i snömodden :-)