söndag 24 februari 2008

Dobermann, Sex Pistols och en sanslös Motvind

Vinden i Skåne har mojnat en aning, men är fortfarande en naturkraft att räkna med då man skall ta sig för utomhusaktiviteter. För min del så rörde sig idag om ett par mils cykling för att försöka hålla flåset uppe.


Turen gick, som så mången gång förr, till Balsberget. Det är en perfekt runda. Lagom långt, cykelväg hela vägen, i stort sett helt bilfritt och helt underbart fint på berget. Dessutom är det gött att klättra uppför bergsstigarna i mitten av passet och minst lika gött att fara ner som en MTB-downhill-åkare då hemresan inleds. Idag blev jag dock tvungen att stanna i min framfart nerför då en lössläppt Dobermann kom springande rakt mot mig med tänderna blottade. Holy Shit, tänkte jag. Bäst att hålla sig i skinnet. Han ser allt annat än fredlig ut. Ägaren kom springandes efter, hojtandes efter sin byracka. Hunden stod ett par meter framför mig och morrade en bra stund innan ägaren hann fram. Jag har aldrig varit en stor hundälskare och incidenter som denna ger mig hinkavis med vatten på min "I don't like dogs"-kvarn.


Cykelturen hemifrån till berget gick lätt. Bra fart och bra flyt med relativt låg puls (ca 155). Vid bergets fot växlade jag ner och började klättra uppför. Det blev brantare och brantare och jag blev tvungen att växla ner till ännu lägre utväxling. Dock kärvade växlarna och den främre växeln hade hängt upp sig så att jag var hänvisad till de utväxlingar som gick att uppbringa med endast det yttersta (största) främre kugghjulet. Detta gjorde att det blev onödigt tungt och pulsen gick i taket. Jag tror jag maxade på 181.


På vägen hem (då jag lyckats passera den ilskne hunden) fick jag sällskap av en sanslöst envis motvind. De sista tre kilometrarna blåste det rakt emot. Sex Pistols körde sin "Problems" stenhårt på min iPod, jag trampade stenhårt på min cykel. Pulsen gick återigen upp i de högre regionerna och svetten lackade. Jag passerade ett par söndagscyklister som i stort sett stod stilla i motvinden. Det var gött att få trycka på och bli riktigt trött i benen! Jag tackar Johnny Rotten, Sid Vicious och de andra grabbarna i Sex Pistols för det kanongoa kompet. Never Mind the Bollocks! Funkar fortfarande :-)


Tid: 47 min 56 sek
Puls: 164/183

7 kommentarer:

Karin sa...

Jag älskar hundar - I KOPPEL OCH VÄL UPPFOSTRADE! Fy, vad otäckt att bli mött av en Dobbermann sådär. Har själv upplevt en liten ettrig promenadlimpas käftar som slog igen 2 cm från min vad (då husse drog i kopplet) "Han vill bara leka" sa husse...
Annars; skönt med lite motstånd och adrenalinfrisättning?! Låter härligt iallafall!! Alla låtar som peppar är bra låtar, uråldriga eller ej! "The loneliness of the long distance runner..." säger jag bara =)

Anonym sa...

Strålande kämpat!
Är också lite skeptisk till hundar, helst lösspringade såna. Mötte en själv en mörk kvällsrunda. Det enda jag såg var två lysande ögon, på väg rakt mot mig i full fart. Hjärtat åkte upp i halsgropen. Tvärstopp i maskin. Så insåg jag att hunden säkert var lika rädd för mig, en flåsande varelse med ett starkt lysande öga mitt i pannan. Så jag hejade vänligt på hunden, som vid det laget visat sig vara mycket stor och mycket svart. Och så gav jag order om att den skulle gå hem. Vilket den lydigt gjorde, hör och häpna. Den bodde i huset ett femtiotal meter bakom mig. Kanske hade den smitit, men numer är jag ytterst vaksam när jag passerar under kvällstid. Och stänger av i-poden.

Hörde förexten på radio att man inte ska hälsa på hundar som dyker upp på det sättet. Och inte titta dem i ögonen. Tydligen ska man vända ryggen till, hundar attackerar inte bakifrån. Påstod hundpsykologen. Men vem vänder ryggen åt en hund med blottade tänder?!

Anonym sa...

I hundfrågan håller jag med Karin 100 procent!

Skönt pass, skönt att få känna lite flås igen :)

Benet sa...

Intressant att höra att det är fler som råkat ut för dessa fyrbenta bestar i spåren...

Det där med att inte spänna ögonen i hunden låter definitivt som att det skulle kunna stämma. Jag gjorde misstaget att tro att jag kunde hypnotisera hunden till att ta det lugnt idag. Ju längre vi stod och glodde på varandra desto närmare verkade själv anfallet komma. Jag såg hur det ryckte i mr Dobermann's framben. Jag lovar att han tog sikte mot strupen min...

Som sagt, klart skeptisk mot lösa hundar. Huga! ;-)

Dunceor sa...

JAg håller med om att Sex Pistols - Nevermind The Bollocks är en enormt bra platta. Lyssna i sönder den när jag var 15 och den håller väldigt bra än =) Bra pass också =)

tillbakatillutmattning sa...

Hundar är skit! Har för mig att James Fixx hade ett stycke i sin gamla bok om hundar. Tror bestämt att han rekommenderade att man skulle ha en käpp med sig för att kunna rappa till besvärliga byrackor. Svårt att cykla med käpp förstås. Hans bok är rätt galen på många vis...

Nix sa...

Cykla över fanskapet!
Jag hatar hundägare med taskigt pli som släpper dessa förbannade mordmaskiner lösa.

Jag ska prova att vända ryggen till nästa gång. Kanske kroknar han av lukten som sprider sig av konsekvenserna av min rädsla...