onsdag 7 maj 2008

Snabbt avslutad lättdistans

Lättdistans på schemat idag. Tunga, ömma ben. Vilket gav stel och stolpig löpning. Lite ont i vänstran trots tejp, stel i högran från söndagens långpass. Inget kul. Tog det väldigt lugnt till en början. Gjorde drygt fyra kilometer i runt 6:00-fart för att avsluta med 2K i 4:20-tempo. Det sista mest för att kontrollera att jag fortfarande kan springa överhuvudtaget.


Jag försökte slappna av på den snabba delen och bara låta benen gå. Det gick sådär. Jag blev trött av snabblöpet. Riktigt trött. Formen är långt ifrån toppen, det är en sak som är säker. Och jag är orolig för det ömmande benet.


Hur kan det komma sig att inflammationen inte vill ge med sig? Biter inte Voltaren på mig, eller vad är det frågan om? Är det dags för tyngre prylar? Cortison? Hmmm, jag måste snacka med Mr Sjukgymnast igen. Jag vill ju kunna springa hyfsat avslappnat nästa lördag. Bah!


Sträcka: 6.8 km
Tempo: 5:30
Puls: 161

18 kommentarer:

gullfot sa...

Hoppas det repar sig - är det kanske nedtrappning nu inför varvet ändå? Kan ju göra susen. Håller tummarna!

Dunceor sa...

Är planen att köra en längre lugn rehab efter varvet eller kommer du försöka köra på och se om det löser sig?

Anonym sa...

Attans!
Hur starka är dina Voltaren?

Dunceor sa...

Frågan är också, är ni säkra på att det är en inflammation för det låter som att du har haft det väldigt länge nu. Trist.

Benet sa...

Tack för er "concern"!

Säker och säker på om det verklighen är en inflammation?... Jag lyssnar ju snällt på experterna och det senaste budet var "inflammation i benhinnorna". Dock satt den ömma punkten enligt sjukgymnasten djupare än brukligt vid just benhinneinflammation så jag är inget riktigt typfall.

Så visst, det skulle kunna vara "något annat", men vad?

Jag kör 100 mg Voltaren-tabletter, en om dagen. De tabletter man köper på apoteket (Voltaren-T) är på 25 mg och enligt instruktionerna i den förpackningen "får" man bara knapra 3 sådana om dagen, så 100 mg bör vara en ganska så "stark" dos. Samtidigt smörjer jag med Voltarengel (11,6 mg/g).

Jag känner mig som en jädra gnällspik som bara tjatar om mitt förbannade ben, men det är ju så SJUKT frustrerande!

Jag har kontaktat Mr Sjukgymnast som förhoppningsvis ringer tillbaka under dagen. Han nämnde nämligen Cortison som ett alternativ om inte Voltarenen skulle bita vid mitt förra besök. Det låter lite "farligt"... men högst intressant i nuläget. Jag VILL verkligen springa i Göteborg om 9 dagar!

Dunceor sa...

Mm jag knaprar även Voltaren än (dock bara de 25mg som finns på apoteket receptfritt). Jag är lite rädd för hur länge man ska äta det dock. Hur länge har du ätit det nu?

Det är klart det är frusterande och trist för dig.

MarathonMia sa...

Voltaren som är utskrivna av läkare är bättre. Den tas inte upp i magen som Voltaren T. När jag hade problem med ländryggen fick jag receptbelagda tabletter a 50mg som skulle tas 3 ggr dagligen, fick dessutom starta de första 2 dagarna med 75 mg på morgonen, för det kan ta upp till 48 timmar innan de verkar anti-inflammatoriskt. Så fick jag det beskrivet.

Benet sa...

Jag har käkat Voltaren i två veckor nu. Utan större framgång som sagt.

Sjukgymnasten har hört av sig. Även han blev lite nedslagen av att Voltarenkuren inte bitit.

Han skall nu ge sig ut på Ortopedjakt. Han kunde dock inte lämna några garantier om lyckad fångst, utan kunde enbart försäkra mig om att han verkligen gör allt han kan för att ragga fram en Ortoped till mig inom det snaraste.

Han, som själv sprang Varvet på 1.30 det år han fyllde 40, verkar verkligen vara angelägen om att jag skall bli bra i benet snart.

Jag hoppas, hoppas att tejpet skall ta mig igenom Gbg-Varvet och att jag skall hitta en Ortoped som kan hitta den egentliga anledningen till mina besvär, så att vi kan sätta in en motattack mot det som fördärvar mig.

Benet sa...

Tack för det Mia! Jag kanske skulle kunna öka dosen något... Hmmm. Klart värt att prova.

Anonym sa...

Med risk för att vara tråkig.
Om man i det längre perspektivet vill kunna fortsätta använda sin kropp för att springa (i många år framöver).. Så ska man nog ta det lite lugnt med Voltaren o.dyl. Jag har lärt mig att antiinflammatoriska ska kombineras med "ingen ökning av träningsdosen" om det ska ge önskad effekt. Hur ska kroppen annars kunna reparera sig?
Sen lyssnar var och en på sin egen kropp och fattar sina egna beslut!

MarathonMia sa...

Det är sant. Jag har faktiskt undvikit Voltaren i störst möjligaste mån och bara gått till naprapat. Tycker att det är läskigt hur tabletter i kombination med träning påverkar hjärtat. När jag hade ont i ländryggen hade jag 3 veckors uppehåll - givetvis på senhösten när inga lopp stod för dörren.

Anonym sa...

Din engagerade sjukgymnast är ju ändå en ljuspunkt i eländet. Jag tycker förexten att du har all rätt i världen att klaga och tycka lite synd om dig själv!
Hanna har så klart en poäng, men ibland har nöden ingen lag. Om tejp och Voltaren fixar ditt varv så tycker jag du ska köra på det. Men sen är det kanske dags att kasta pillren?
Ortopedhjälp från grunden låter lovande!

Karin sa...

Och så kommer det en präktig sjuksköterska och lägger sig i också...
Voltaren är, trots att det finns receptfritt, inget läkemede man ska äta för länge. Det kan(precis som Alvedon) vara rätt skadligt till och med. Jag avråder bestämt från ökade doser på eget bevåg. Men det är ju jag ;-)
Jättetrist att benet fortfarande surar och jag hoppas verkligen att sjukgymnasten och/eller ortopeden råder bot på det snarast. Jag vill ju se dig i Gbg!!

Dunceor sa...

Det är lite det jag tänker på. Jag vill inte äta Voltaren för länge. Jag har ätit i tre dagar nu och ska fortsätta till lördag tänkte jag och sen så får jag stå ut med det tills en liten kur innan Stockholm Marathon om det behövs. Jag håller mig strikt till 3 om dagen med 25mg så jag hoppas det inte är skadligt.

Givetvis vill man inte äta Voltaren men om det är ett steg framåt just nu för att jag ska kunna springa en del. Öka distans när man käkar Voltaren håller jag med om känns som en BIG NO NO.
Bra info här, tack!

Benet sa...

Jag vill börja med att tacka för alla kloka kommentarer och för allas er omtanke!

Min idé om att öka dosen på eget bevåg var givetvis både desperat, ogenomtänkt och i det hela fullständigt idiotisk. Så det kommer jag inte att göra.

Min plan nu så här 8 dagar innan Varvet är att under ytterligare ett par dagar ge Voltarenen en chans till att dämpa inflammationen eller vad det nu är som gör mitt ben ömt och ledset.

Under dessa dagar kommer jag (mest troligt) att sätta löparskorna på hyllan och ägna mig åt alternativ träning, typ cykling, för att ge kroppen en större chans att orka läka.

Vänstran kommer sedan att Kinesiologitejpas innan Varvet, det är givet. Tejpen har hjälpt förr och skall förhoppningsvis hjälpa igen.

Den långsiktiga planen är att få träffa en Ortoped inom kort för att gå på djupet med dessa trista besvär och förhoppningsvis hitta orsaken till att benet överhuvudtaget börjat knorra.

Planen är även att njuta av det fina vädret vi har. Helt sagolikt!!!

tillbakatillutmattning sa...

Shit så tråkigt... Du har all rätt att klaga även om det inte hjälper.

Om du får tag på en ortoped så är mitt tips att höra med honom om det finns någonting som skulle hjälpa honom att ställa en exaktare diagnos. Tex. magnetröntgen (eller vad det nu kan tänkas heta) eller röntgen. När jag hade min första skada var fick jag aldrig tummen ur att fråga om man kunde göra något sådant och betala själv. När jag väl kom till magntröntgen så passade jag på att fråga vad det skulle kosta om man betalade en själv. 3000 kr blev svaret. Klart överkomligt om man är desperat på en exaktare diagnos. Tror läkarna i allmänhet är extremt restriktiva med dylika undersökningar av kostnadsskäl... Kanske kan man få en menar jag om man pröjsar själv och går genom privata vården.

Så här kan det se ut...
http://tillbakatillutmattning.blogspot.com/2007/05/utltande-och-en-jogg.html

Kan det kanske vara ett utmattningsbrott eller liknande i någon benstruktur...? Säger jag som inte kan ett jota om medicin.

Johan Lindvall sa...

VILA!! Och då menar jag vila i några veckor tror jag vore susen för Herr Benets ben. Ingen cykling eller annan fysiskt benaktivitet, möjligen lätt rehabträning. Elller som Doris i "Hitta Nemo" sa -Fortsätt simma, fortsätt simma...
Kanske är du för otålig så att du inte låter inflammationen läka ut ordentligt. Skulle tro att löpardjävulen lockar för mycket.
Det gör ont i hela min själ att din vad fortfarande spökar. Ta det bara lugnt.

HIttade lite länkar:

http://www.ergomove.no/index.php?cat=forside&lang=se&gclid=CPHbpMv8mZMCFQFCMAodSDynrQ

http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=74687&header=R%F6relseapparaten

Benet sa...

Johan, välkommen tillbaka till bloggosfären! Din frånvaro har oroat mig en del.

Vila säger du? Nu? I tre veckor? En vecka innan mitt livs första långlopp? Näää, det vill jag ju inte. Hoppas verkligen att jag kan vara med där uppe i Götet.

Men efter Varvet, så måste jag verkligen ta tag i situationen, I promise!

Tack för länkarna, förresten. Bra info!