onsdag 25 juni 2008

Nya upptäckter

Tänk vad mycket det finns att upptäcka "där ute". Alldeles nyss upptäckte jag att det finns en ortopedmedicinsk klinik i vår lilla stad. Mitt i centrum, på andra våningen i ett över 100 år gammalt vackert hus ligger den. Där jobbar en gammal bekant, leg sjukgymn Mr O, som jag förärade med ett besök för ett par dagar sedan. Anledningen var att få (ytterligare) konsultation angående mitt problem med smärtor i vänster underben.


För ett par år sedan skulle jag inte kunna namnge eller peka ut en enda massage-, sjukgymnast-, naprapat- eller kiropraktorklinik i stan. Nu, sedan jag förälskat mig i löpningen och fått smaka på lite beska löparskador, upptäcker jag hela tiden nya...


På den senaste i raden av upptäckter gick vi under mitt besök häromdagen igenom min skadehistoria i lugn och ro. Fötter och ben genomgick sedan en grundlig undersökning där det drogs, trycktes och slets en del. Enligt Mr O såg han inget "onormalt" varken vad gäller fotställning eller fotisättning. Han kunde heller inte hitta några speciella svagheter i extremiteterna som potentiellt skulle kunna vara orsak till mina besvär.


Slutsatserna från Mr O var att det med allra största sannolikhet rört sig om en klassisk överansträngning som lett till en rejäl inflammation som jag inte tagit hand om förrän den bitit sig fast på allvar i benhinnan. Vidare konstaterade vi gemensamt att mina försök att komma tillbaka till löpningen gjorts lite för tidigt innan kroppen var riktigt redo, vilket lett till att kroppen haft svårt att i lugn och ro få bukt med inflammationen.


Den verkar nu dock (äntligen) ha gett med sig. Ömheten är helt borta då Benet är i vila. Skulle den återkomma så ville Mr O prova akupunktur på mig. Något han praktiserat med stor framgång på många av sina inflammerade patienter.


Under besöket beslutades att jag ska:


  • Sluta med Diklofenak (som jag nu tryckt i mig av och till i snart tre månader)
  • Börja jogga försiktigt i slutet av veckan. Max 3 km till att börja med.
  • Springa "otejpad".
  • Låta kroppen vila minst ett dygn mellan löppassen.
  • Öka väldigt försiktigt i både mängd och intensitet.
  • Ta det försikigt med stretchingen, speciellt före passen, men även efter.
  • Fortsätta med alternativ träning.
  • Återkomma med kontinuerliga rapporter om progressen till Mr O.


Även om de flesta av punkterna inte är speciellt revolutionerande (förutom punkten om stretching kanske), så känns det riktigt bra att ha någon mer än jag själv som har "koll" på min väg ur den här trista skadeperioden.


Så fort jag känner mig helt fri från förkylningen, så är det jag som tassar ut i det gröna igen.... Vågar jag skriva TJOHOO!?

15 kommentarer:

Dunceor sa...

Det vettigaste där som du måste ta till dig är att det ska vara KORTA pass att börja med *viftar med fingret*
Inte öka snabbt och sen åka på något nytt sånt. Det ska bli roligt när vi får mer rapporter om hur löpningen går!

Benet sa...

Ja, det skall bli skitkul, eller hur! Framtiden är ljus! :-)

Anonym sa...

Härligt att läsa att det "bara" var en gammal hederlig infammation som ställt till det. Och ännu häligare att läsa att den nu tycks ha gett med sig. Jippie!
Råden må kanske inte låta så revolutionerande, med de låter hur kloka som helst. Men hur i hela friden gör man för att inte kuta längre än 3K? :-)
Det där med stretchingen bidde jag lite fundersam över, fick du någon förklaring till varför du skulle ta det varligt på den punkten?Annars hör man ju sällan annat än stretch, stretch och mer stretch i samband med rehab.

Benet sa...

Det finns olika skolor inom tron på stretch. Mr O tillhör den ena :-). Denna artikel förklarar det här med stretch ganska bra, tycker jag.

Johan Lindvall sa...

Klart att du kan skrika TJOHOO...

Köpte en lite bok om löpning. I denna publikation står det att man skall stretcha på vilodagarna och inte direkt efter löpningen. Tydligen är det någon "ny" forskning som har visat att det är bättre och mer skonsamt.

askan sa...

Bra att du prövar dig fram med nya undersökningar! Det märks att du gett dig fan på att bli bra! Jag var själv hos en ny naprapat i dag och har fått övningar att göra. Nu ska ryggen och hamstrings bli bra!

Anonym sa...

Se där! Det låter väl inte så pjåkigt! De frågor jag hade om stretchingrådet har redan ställts i kommentarerna och besvarats med bonusinformation. "TJOHOO" tordes du uppenbarligen skriva. Skrik också om det känns så!

Benet sa...

Askan, du har helt rätt. Jag har verkligen gett mig fan på att inte "ge upp" på grund av den här skadan som jag lite grand skyller på min orutin i löpsammanhang.

Jag tar det som en läroperiod och ett projekt i sig att försöka bli fri från det som hindrar mig från att springa.

Hoppas du får rätsida på din trilskandes rygg och dina hamstrings.

Butlern: TJOHOOO! ;-) Nu hoppas jag innerligt att jag inte tjoar för tidigt. Det lär ju visa sig då jag tassar ut på fältet kommande helg... Hur är det förresten med Jumpers hälsena? Gnäller den fortfarande?

tillbakatillutmattning sa...

Fasen vad görr att det börjar ge sig i vaden! Verkar vara en klok doktor.

Min erfarenhet är att allt nästn ger med sig bara man ger det tid och vila. Vila kan ju vara hur svårt som helst. Det är ju rätt surt förvärvad kondition som rinner ut i sanden. Känns det som i alla fall.

Hoppas du är på banan ordentligt snart!

Mr R sa...

Kanon Benet, låter som om Mr O fortfarande är en klok man.
Ta´t lungt nu så får vi kämpa på med MTB så länge, jag skall kolla med bergsguiden imorgon och se om vi kan få till något race.

Helena sa...

Härligt att du är på benen igen;-D Följer med spänning!! Tjohoo! Framtiden är ljus!!!

Anonym sa...

Nej, jumpers (fortfarande lite för tjocka) hälsena gnäller inte så länge den får vara ifred. Den har inte varir med om löpning på en vecka och nästa försök om några dar (?) blir nor inte heller mer än 3 km. Långpromenader går dock bra och sommaren är skön.

Karin sa...

Men vad härligt att du _nog_ äntligen fått besked och konkreta råd. Tror precis som Dunceor att det är jätteviktigt att börja med korta pass och öka försiktigt, verkligen försiktigt. Håller nu alla tummar för att såväl benet som förkylningen håller sig i skick och att din löpning från och med nu bara innebär njutning! :-)

Magda Gad sa...

Jaaaaaa va skönt, det där låter seriöst utrett och dessutom ser det ut att vara en riktigt bra plan.
Jag tror inte heller på stretch i samband med skada, hellre då belastning i form av tåhävningar och balansplatta, i kombination med den alternativträning du redan gör.
Hoppas att du snart kan springa på lätta ben igen!

Benet sa...

Tack ska ni ha allihopa. Jogg planerad till helgen. Återkommer med rapport efteråt :-)

Ikväll blir det förhoppningsvis en bergsrunda på cykel. Med bergsguide.

Framtiden ÄR ljus!