onsdag 8 april 2009

Rullande backpass

Igår var det dags för backpass. På cykel!
- Vad menas med detta? Du skall väl inte cykla de där två varven i Stockholm den 30/5?
- Nä, men vänsterbenet har börjat j-vlas lite igen och om jag inte lyssnar och vilar lite från löpningen så kanske det inte blir någonting löpt överhuvudtaget i huvudstaden den där lördagen om 7½ vecka.
- Aha! Låter ju faktiskt ganska klokt.


Plockade ner min cykel från väggen i förrådet där den hängt sedan i höstas. Smorde kedjan, pumpade däcken, knäppte fast skorna i tramporna och drog iväg med riktning Balsberget. En färd på ungefär 20 minuter. Det var lite kallt i luften och jag kände att vinden kylde mer än jag räknat med. Hade ändå tre lager uppomkring och långa tights under cykelbyxorna. Det är svårt att klä sig för cykling.
Väl framme vid Balsberget hade jag planen klar för mig. Uppför den första branta biten mot första ”toppen”. Den biten bör ta ungefär en minut att bestiga vilket är i linje med Sz’s rekommendationer för dagens backpass. Väl uppe, vänd och rulla ner igen. Håll på så i mellan 15 och 20 minuter.
Sammanlagt blev det 8 vändor. Tiden för en bestigning låg på mellan 51 och 61 sekunder. De två sista fick jag nästan syrebrist och kände mig lite vimmelkantig då jag nådde toppen. Riktigt nöjd efter den åttonde klättringen rullade jag ner för berget och fortsatte sedan hemåt. ”Kylan” hade tilltagit och min längtan efter en varm dusch nådde nya höjder.


Sträcka till/från berget: 19
Total tid: 59

13 kommentarer:

Dunceor sa...

Då fick du lite backträning ändå!
Själv så kom min nya dator så träning blev väldigt nerprioriterat =)

Löpning imorgon?

Benet sa...

Dunceor: Ny dator? Kul! :-)
Löpning i morgon hade varit supertrevligt. Men, dels tror jag underbenet mår bra av ytterligare någon dags löpvila (känns dock bättre idag), dels hade jag tänkt jobba hemifrån i morgon. Skönt att slippa 3½ timmes resande nån dag då och då :-). Ska vi spara löpningen till tisdag nästa vecka? Och då förhoppningsvis köra ett bra pass borta på S:t Hans kullar! Ha en skön påskhelg!

Dunceor sa...

Japp då gör vi det. Jag drar nog ut en runda själv på lunchen här imorgon då det passar bra med dubbelpass imorgon =)

Mm jobba hemifrån är trevligt emellanåt så man slipper åka tåget. Skönt att ha den möjligheten.

Japp ny stationär dator med 22" HD-ready skärm ;=)

Snorkkis sa...

Väldigt bra variation att cykla faktiskt! Bara man får in i hjärnan att det faktiskt är det också!

Benet sa...

Dunceor: Japp, sitter och jobbar hemifrån idag. Blir det lunchlöpning för dig idag trots din tempostege igår? :-) Du börjar komma i storform. Själv måste jag vila det trilskandes vänsterbenet från löpning. Tänkte ta en cykeltur på lunchen istället.

Snorkfröken: Tack. Skall försöka intala mig att cykling är BRA för mig. Men det är ju springa jag egentligen vill! Nåja, skall försöka att hålla mig i skinnet och låta vad det än är "läka" innan jag ger mig ut igen. Keep your fingers crossed!

Dunceor sa...

Jag fegar och kör lite löpning ikväll istället. Jag tänkte sluta vid lunch så då lägga in lite löpning på det gör att det blir väldigt lite jobb idag =)

Tempo-stegen kändes kanon och förvånansvärt fräsch i benen idag.

Anonym sa...

Förbaskade underben! Hoppas att det blivit bättre vid det här laget.
Backintervaller på cykel låter riskabelt. Med tanke på yrseln menar jag. Jag kan känna mig rätt vimmelkantig när jag löpandes når toppen, men att ranla då är inte hela världen. Från en cykel kan man ju slå sig halvt fördärvad! Säger cykelskeptikern, Bureborn... :-). Som däremot är en varm förespråkae av alternativträning när kroppen gnyr.

NiklasN sa...

Arghhh!

Aldrig, aldrig, aldrig något under cykelbyxorna!

Men gärna cykel som lågpulspass, de där passen man inte ids springa för att farten blir så löjligt låg.

Benet sa...

Bureborn: :-) Du e rolig!
Jo, det är ett förbannat irriterande underben! Är riktigt trött på det. Och alltid vänster. Vad är det för fel på mig? Har faktiskt bokat tid hos en naprapat. Skall träffa honom om en vecka. Skall bli intressant.

NiklasN: Oops... Har jag månne brutit nån helig cyklistkod genom att ha tights under cykelbrallorna? Det är kanske like "förbjudet" som att ha kallingar under kilten?...
Att spendera några timmar på cykel kan faktiskt vara ganska trevligt, men det skall vara ett FRIVILLIGT alternativ, inte (som nu i mitt fall) "påtvingat". :-(

Dunceor sa...

Jag var hos min naprapat igår och jag har fått bättre hållning sen jag var där sist.
Jag har ju samma problem som dig att det alltid är just ett ben som strular. Min naprapat sa att det var för jag var mer inåtvänd med det knäet och även att hela kroppen var vriden pga jag var svag i rygg/mage.
Så mitt tips är (även om du säkert få bra tips av din naprapat) är att stärka rygg/mage och då hållningen.

NiklasN sa...

Det är mer praktiska skäl som gör att man inte vill något mellan sittbenen och cykelbyxan...risken för skavsår är överhängande efter en tid.

Den heliga cyklistkoden handlar om att man måste raka benen...

Benet sa...

NiklasN: Ok, I see. Funkade dock riktigt bra i söndags. 2.20 på cykeln utan antydan till skav... trots "undertights". Men visst, är det något varmare och man kör ännu längre pass kan jag tänka mig att skavrisken ökar lavinartat.

Och det där med att raka benen är rätt kul. Är själv genetiskt befriad från hårväxt på underbenen. Helt naturligt. Min fru är grön av avund :-)

Benet sa...

Dunceor: Jag antar att naprapaten kommer att säga detsamma till mig. Att jag måste stärka bålen, eller nåt. Hoppas han även kan hitta nån förklaring till varför det alltid bara är vänster. Är jag sned på nåt vis? Och tänk om han även skulle ha "botemedel"/"boteövningar" som rättar till "problemet". Ett riktigt önsketänkande. Vi får se. Anyway, ha en skön helg i det fina vädret! Sitter just nu och smuttar på en Erdinger Dunkel. :-)