fredag 15 juli 2011

Ett blött miniultra mot solen i Kivik

Semester. Sommarstuga i Åhus. Närhet till havet. Och vita stränder. Fantastiskt härligt. Om vädret tillåter. Men det gör det inte alltid.


Just nu hällregn och styv kuling. Tallarna vajar majestätiskt utanför köksfönstret. Regnet piskar på rutorna. Hur spendera denna dag? Ett långpass, kanske? Hur långt kan det vara till Kivik? Gmaps pedometer säger 38. Men då med löpning även på de större vägarna, vilket inte är så kul. Nåja, navigeringen ska nog inte utgöra något större problem. Ha havet på vänstersidan och du springer åt rätt håll.


Laddar ordentligt med nybakade fullkornsbullar och kaffe. Fyller sedan löparryggsäcken med dricka, lite godis och en banan. Tar även på vätskebältet för att lättare komma åt drickan under löpning. Hade varit bra med en CamelBak eller liknande. Måste få tummarna loss och kolla upp vad som skulle kunna passa.


Vinkar adjö till barnen som sitter uppkrupna under en filt i soffan tittandes på TV och kliver, tillsammans med frun, ut i tallskogen och det minst sagt intressanta vädret. Vinden ligger dock på från nordost vilket gör att regnet kommer snett bakifrån. Ett faktum som känns som en stor vinst i sammanhanget. Temperaturen på nederbörden är klart acceptabel och min klädsel; t-shirt och korta tights känns helt rätt.


Får en avskedspuss av mitt sällskap efter fem sprungna kilometer och fortsätter själv över bron till Äspet. Parkerar mig i ett behagligt Benet-ultra-tempo på runt 6 min/km. Känner mig uppsluppen, lätt och glad där jag färdas söderut med regnet och iPoden skvalandes "MarathonTalk" som enda sällskap. Det är en otrolig frihetskänsla att transportera sig till fots.
Bestämmer mig att ta en Snickers och bananpaus då jag avverkat halva sträckan, vilket jag just nu tror är 19 kilometer. Då jag passerar Furuboda-anläggningen springer jag ner mot stranden för att få en skymt av havet och för att ta den där "halva sträckan gjord"-pausen. Möter ett dånande hav och en piskande vind. Skogen en bit upp från havet har gett mig lä, men här nere är det inget som stoppar kulingen. Jag börjar frysa i de genomblöta kläderna och jag gömmer mig bakom en sanddyn där jag glupskt sätter i mig banan och choklad. Det har börjat gå rejäla vågor och dånet från havet ger mig lite obehag. Ett mörkt dånande hav är något som fanns i mina mardrömmar som liten och det verkar på något sätt sitta i.
Tar mig tillbaka till den asfalterade Furubodavägen och fortsätter min färd söderut. Springer genom mången skogar och förbi mången fritidshus. Slås av hur underbart lugnt och fridfullt här är och hur fantastiskt det är att få se på allt det vackra som lugnt passerar i 10 kilometer i timmen.


Då jag når Juleboda och Ravlunda skjutfält tar vid möts jag av en återvändsgrändsskylt i sydlig riktning och jag bestämmer mig för att följa vägen västerut, från havet för att förhoppningsvis hitta en väg i nord-sydlig riktning en bit längre upp från stranden. Det visar sig finnas många vägar, men ingen som verkar "pålitlig". Jag följer därför den asfaltsväg som leder mig ända upp till Maglehem. Där hittar jag en cykelled på en nedlagd banvall med riktning Brösarp. Viker in på denna och njuter av naturen runt mig.


Fullkornsbullarna gör sig plötsligt väldigt mycket påminda då jag fridfullt trippar fram på den gräsbevuxna cykelleden. Ett snabbt skutt ett par meter in i skogen och lättnaden som följer är stor.


Efter ett antal kilometer på cykelleden kommer en skylt som ser ut att vara något som jag bör följa, "Ravlunda skjutfält/Dammåkra". Ligger inte det väldigt nära Haväng? Hmmm? Jo, visst gör det det. Sagt och gjort. Styr kosan uppför de breda grusvägarna. Pulsen går upp rejält då lutningen blir större och större och jag tar fasta på det tips som Cecilia gav mig på vår Gourmet-Ultra-löpning. Blir det för jobbigt att springa uppför så växla ner till rask promenad. Sagt och gjort. Med raska steg bestiger jag de första backarna jag sett sedan starten i Åhus. Lyckas hålla en fart på 7:30 min/km med hjälp av de långe benen och det känns riktigt fint.
Då jag passerar militäranläggningen ser jag Havängsskylten och känner mig glad att jag snart är framme. Har redan drygt 36k på klockan och inser att de 38 jag trodde jag skulle springa inte ska räcka på långa vägar. Det blir nog minst ett marathon.
Nere vid Haväng börjar det spricka upp något, men är fortfarande lite blåsigt och vågorna går höga. Omgivningen är bedövande vacker och den glädje som väller upp inombords är svår att beskriva. Följer en vandringsled ner mot Vitemölle by och, trots att mina ben börjar bli riktigt trötta, njuter jag för varje meter jag färdas även om stegen som måste tas i lös sand känns tyngre och tyngre. Solen har nu letat sig fram och gör upplevelsen än ljusare. De vitkalkade husen i Vitemölle och Kivik gnistrar och lockar.


Marathondistansen passeras mitt inne i Vitemölle by och nu är jag nära målet.
Ytterligare halvannan kilometer längs Tittutvägen kommer jag fram till Kivik där jag nästan meddetsamma får syn på familjen som sitter i den nu gassande solen och äter glass. Vilken härlig syn! Frun har också tagit med torra kläder och skor, de kvarvarande frukostbullarna spetsade med i Kivik nyinköpt rökt lax och en kall öl.


Livet blir inte mycket bättre än så här.


7 kommentarer:

Dunceor sa...

Grymt långpass. Blev det tungt någonstans eller det bara rullade på?

Vädret var ju ingen höjdare så starkt att då kämpa för att sen få din belöning =)

Benet sa...

Dunceor: Det började bli lite tungt då jag letade mig inåt landet efter typ 27. Om jag känt mig piggare hade jag kanske chansat på att "gena" över Ravlundafältet. Nu ville jag springa på säkrare vägar vilken ökade på distansen med minst en halvmil. Sista kilometrarna var också ganska tunga, men det är de ju alltid oavsett hur långt eller kort man springer :)

Allt är dock relativt. Det var aldrig snortungt, mer lite hungrigt och småsegt emellanåt. Mestadels rullade det på riktigt finfint.

Ingmarie sa...

Det där är vad jag kallar njutning av högsta grad och den absolut perfekta starten (och för all del mitti-slutet också) på semestern!

neurocolls sa...

Jag försöker fundera igenom vägen i huvudet. Har varit i Furuboda, Brösarp, Kivik, Simrishamn nästan varje sommar sedan '87. Kommer du ihåg lanthandeln ute vid vägen om man kör från Furuboda och rakt ut på landsvägen? Den var öppen första sommaren och nedlagd sommaren efter.

Utmärkt sprunget både här och 1-milslopp och marathon.

http://www.flickr.com/photos/37858147@N02/5913453186/in/photostream

Benet sa...

Ingmarie: Ja, sådana här små äventyr mitt i vardagen betyder så otroligt mycket och genererar tonvis med skön happiness-energi. Och om det är någon som förstår sig på hur det kan vara så, så är det Du! Dina konstanta vardagsäventyr inspirerar! :-)

Hz: Egentligen är Furuboda och söderut ganska outforskad mark för egen del. Oftast kommer jag aldrig söder om Yngsjö av någon konstig anledning. Så, någon lanthandel känner jag tyvärr inte till... Dock hoppas jag på bättring vad gäller utforskning av vårt vackra landskap framöver. Till fots. Kiviktrippen var en bra test....

Andrew sa...

Bra jobbat Thomas.
Låt som en riktig pärla!

Henrik sa...

Lite sen kommentar men vilket läckert långpass! Österlen måste vara en riktig höjdare för sköna träningspass.