söndag 9 mars 2008

Väderrevansch

Jag fick revansch mot vädret idag på min cykeltur runt Råbelövssjön. Uppehåll hela rundan. Härligt! Cykelturen gick samma rutt som förra söndagen. Men, idag höll sig dock regnet borta, som sagt. Idag fick jag också sällskap på passet. R tyckte att ett cykelpass kunde passa bra efter gårdagskvällens myckna mat och dryck i glada vänners lag.


Pulsen höll jag i Maffetonezonen under hela turen. Det var inte många sekunder som pulsen steg över de maffetoneska 142 slagen per minut. Det var vid något enstaka tillfälle i någon brantare uppförsbacke. Farten blev ju givetvis "lidande", men jag tyckte inte att jag led av "för låg" hastighet. Vi kunde cykla på "hyfsat" bra trots allt.


Vi bestämde tempo efter min puls eftersom R (som tidsmässigt är jämngammal med mig) hade en puls som låg knappt 10 slag lägre än min, vilket i sin tur kan bero på att han kroppsligt är nästan 10 år äldre än jag :-)


Vi gjorde nämligen en test på en "specialvåg" förra helgen. En våg som talar om för dig hur mycket vatten du har i kroppen, hur stor muskelmassa du har, hur mycket bukfett du har, plus en hel massa andra intressanta fakta. Dessutom berättar vågen vad din "kroppsliga ålder" är. Fråga mig inte vilken algoritm den använder för att lyckas med det.


R ställde sig först på vågen och jublade högljutt när den visade att han kroppsligt var 27 bast (-12 från verklig ålder). Sen var det min tur... Med extremt nyfikna ögon stirrar vi bägge två på vågens digitala display och kan knappt bärga oss i vår iver att få reda på hur "gammal" jag är... 18! Haha. Nästan 10 år yngre. Det förklarar säkert Rs lägre puls idag på cykeln, eller?...


Total tid: 1 tim 15 min 45 sek
Puls: 136/159

7 kommentarer:

Karin sa...

Visst är det härligt att ta revansch?! ;-)
Bra runda med fin puls. Träningsglädje!
Vilken skojig våg förresten, vart hittade ni den?

Benet sa...

Vågen hittade vi på "Wellnessmässan" som hölls i Göteborg förra helgen. Kanonmässa med bra föreläsningar och intressanta utställare.

Vågen hittade vi i Herbalife's monter. Åldern som jag talar om i inlägget benämns på den resultatblankett man fick med sig hem som "Metabolisk ålder". 18 bast :-) Coolt för en som fyller 40 om ett år.

tillbakatillutmattning sa...

Tänker du fortsätte enligt Maffetone när du blivit bra?

Efter att ha testat idag så kan man ju konstatera att det är ju bekväma farter man förflyttar sig med (även om inte det verkar hindra en annan från att få ont...). Borde ju till och med gå att löpa de allra hetaste sommardagarna utan att få dåndimpen som tidigare ;).

Karin sa...

Oj, det är respekt! :-) Undrar vart jag skulle hamna. Vart är nästa hälsomässa tro...?! ;)

Benet sa...

Jag vet inte om jag skall fortsätta med "ren" aerob träning enligt Maffetone när vaden är så pass hel igen att jag kan börja dra på. Gbg-varvet närmar ju sig med stormsteg och jag måste få lite fart på benen innan dess.

Men jag kommer förmodligen att köra strikt Maffetone-träning till hösten/vintern för att på så sätt bygga upp en riktigt bra grund inför 2009 då jag tänkt springa mitt första marathon.

Så länge vaden knorrar, så fortsätter jag att lunka på med Maf-puls, vilken ligger på (runt) 142 för min del.

Det hade varit kul att få den pulsen bestämd på nåt lab. 142 känns oerhört lågt. Jag får springa riktigt sakta för att hålla mig där. 180-formeln säger iofs att man skall justera för "current level of fitness" och lägga på ett antal slag om man är i bra form/tränar mycket regelbundet... Jaja, vi får se om jag kan förbättra min speed med Maf-puls.

Dunceor sa...

Ja jag såg det att det var en massa regler för hur man skulle justera pulsen så inte bara 180-ålder. Det är nog värt för dig att kolla på det och se vad du ska ha.

Benet sa...

Jag kollade Maffetones 180-formel och dess tillägg igen, och kom fram till att 142 är där jag ska ligga, varken mer eller mindre ;-).

Snacka om glasspass, ligga och såsa fram i snigelfart. Men, som sagt, så länge jag är skadad så är det en helt "perfect match".