söndag 11 maj 2008

Havsbadspremiär

Badpremiär i havet skrivs i år till den 11:e Maj. 17 grader i ett klart och vackert Östersjön, närmare bestämt Hanöbukten, ännu närmare bestämt Täppetstranden i Åhus. En cykeltur på 48 minuter tog mig hemifrån till den vita sanden på den långa stranden i ett helt sagolikt väder. Det svalkande badet kändes som en himmelsk belöning för ett väl genomfört cykelpass.
Cykelturen var kanonskön i den sommarvarma brisen. Tankarna under färden vandrade ganska ensidigt upp till västkusten och halvmaran i centrala Göteborg som skall gå av stapeln nästa helg. Är jag verkligen redo? Kommer mina ben att hålla? Kommer det att bli ett totalt fiasko där jag efter en eller ett par kilometer inser att det inte går att springa för att smärtan i benen hoppar på mig som en elak liten djävul och vägrar att släppa taget? Eller kommer det att bli en riktig höjdardag med go' stämning, skönt flyt i löpningen, lagom varmt och gött mos? Kommer jag att hålla mig frisk tills på lördag eller kommer jag att åka på nån trist förkylning eller liknande i veckan?


Det var som sagt många tankar runt löpningen som slogs om uppmärksamheten på min väg mot havet. Kanske helt naturligt eftersom det stundande Varvet är mitt livs första långlopp, och uppladdningen kunde ju definitivt ha varit bättre. Nu känns det hela klart mer osäkert.


Jag hoppas, hoppas att mina farhågor ej kommer att besannas utan att jag kommer att få en härlig lördag i Götet.


Sträcka: 20
Tid: 48 minuter
Puls: 148/176

16 kommentarer:

Dunceor sa...

Det verkar kallt att bada men det funkar nog kanon som återhämtning.

Hur känns benen inför GV då? Är det fortfarande stelt och så eller känns det bättre?

Benet sa...

Kallt? 17 grader är ju helt normal sommartemp i havet på ostkusten ;-)

Jo, det var kallt. Man låg ju inte och glassade i vattnet precis, utan snabbt i, dyk ner och sen snabbt upp.

Vad gäller benen är det fortfarande stelt och stolpigt. Inget studs alls i vänster (och faktiskt ej heller i höger!).

Har inte sprungit sedan den snabbt avslutade lättdistansen i onsdags, utan har fått nöja mig med cykelturer och raska promenader.

Jag blev precis uppringd av sjukgymnasten som lyckats boka in mig hos en ortoped på onsdag för konsultation och/eller kortisoninjektion. Får se vad han säger. Skall bli riktigt spännande!

Anonym sa...

Det ser minsann inbjudande ut! Till och med för en badkruka som jag, inte för att jag hade doppat mig, men ändå...

Förstår din oro. Förutsättningarna är ju inte de bästa, men du fixade ju faktiskt en tvåmilare för inte så länge sedan. Så då klarar du det igen!
Härlig stämning och det goda "moset" får du garanterat, men jag röstar för att du inte hakar upp dig alltför mycket på tidsmålet. Ju snabbare fart ju större skaderisk. Lättare sagt en gjort, jag vet. Har inte lyckats övertala mig själv ens... ;-)

Magda Gad sa...

Shit va härligt, var nära att bada igår men jag fegade ur. Nu ångrar jag mig lite :) Att det redan är 17 grader, det hade jag aldrig gissat!

Johan Lindvall sa...

Förstår att du får kramp och smärta i benen om du badar när det endast är 17 grader, en temperatur som jag ställer mig mycket tvivlande till eftersom 17 grader är augusti temp i Åhus inte mitten av maj temp ;-)

Benet sa...

Ja, visst ser det härligt ut, och vad Johan än tror så var det riktigt gött! :-)

Jag trodde först inte på uppgifterna om 17 grader, men jag kan intyga att temperaturen låg där nånstans. Det hjälpte givetvis att vinden låg på från ost under hela gårdagen. Om/när vinden vänder kommer tempen att ramla tillbaka till mer majtypiska 11-12 ;-)

tillbakatillutmattning sa...

Härligt! Håller med burebornspringer. Håll ner på farten... Fast det är ju alltid så lätt att spela från sidan av planen. Mina egna ben lyder ibland inte skallen ens på träning på hemmaplan. Ibland vägrar de stanna fast jag försöker tala dem tillrätta. Inget att göra något åt... Men klarar du att hoppa av om det blir skit med skadan tror jag inte du kommer gräma dig särskilt länge. Det finns alltid fler chanser.

Anonym sa...

Jag badade i Skälderviken för en vecka sen och det var högst 13 grader enligt egen uppskattning. Ville bara säga det.

Lycka till i Göteborg!

Karin sa...

Modigt med havsbad! Jag är ingen badkruka, men såhär års vete katten om jag vill hoppa i... ;)
Tips inför Gbg-varvet: Vad du än gör-ta det lugnt i starten! Känn efter första milen, har du krafter kvar så öka mot slutet. Du kommer att ha ett massivt stöd av publiken från Nordstan och mot mål =) Lycka till & vi ses!

askan sa...

Nu har du ju haft en massa skadestrul och så, men det häör faktist till att man är nervös och osäker inför första långloppet. Så jag tycker inte synd om dig :)

askan sa...

Karins tips kan jag också skriva under på. Och bli inte stressad om det är lute trångt första 2 km, stressar man där och kör slalom så tar det hårt på krafterna. Rulla bara med folkhopen istället och njut, du kommer få kämpa på tids nog ändå ;)

Benet sa...

Tackar för alla tips och idéer!

I mina tankar tar jag det lugnt och rullar med i ett relativt skönt tempo den första milen för att sedan förhoppningsvis ha krafter kvar att öka och komma in ett högre löpflyt den sista milen... Jag har mitt senaste 20k-lopp färskt i minnet där jag efter första milen trampade på lite och låg och "flöt" i 4:50-tempo i fyra kilometer. Det kändes riktigt härligt.

Men allt kan ju som sagt hända. Jag får vara glad om jag kan få uppleva varvet utan smärta. Det är så jag måste se på det. Men jag vet samtidigt att tävlingdjävulen i mig kommer att (om jag är någotsånär smärtfri) bli stressad om det går "för sakta" i början.

Min uppgift blir att tygla honom och hålla mig till planen.....

Benet sa...

Jumper: Jaså, du var nere i Skåne och hälsade på? Tillhör det vanligheterna för din del?

Vanligtvis är det varmare i vattnet där (Skälderviken) än i Hanöbukten på motsatta sidan, men vindarna var nog till "vår" fördel i helgen som gick.

Anonym sa...

Jag delar din oro inför lördagen och har nu låtit bli att känna efter. Förkylningen får jag väl bränna bort med starksprit på midsommar om det inte släppt tills dess.

Nu är det fullt fokus på lördagens lopp och stressar jag inte iväg och försöker pressa mig alltför mycket så blir det säkerligen en trevlig dag. Tar vi oss bara över andra bron så är vi ju tillbaks i cnetrum igen och kan med lätthet hitta en spårvagn tillbaks till starten.


Lycka till på lördag!

Anonym sa...

Ja, några gånger om året. Släkt i Vejbystrand men framför allt i Malmö. Mitt dopp i havet efter en löptur blev mycket kort!!

Benet sa...

Samir: Lycka till själv!
14.45 startar jag med startnummer 23621....

Jumper: Vejbystrand, säger du. Där ser man. En mycket god vän till mig har ett sommarhus där. Vem vet, vi kanske "springer" på varandra i nordvästra Skåne i sommar!