söndag 20 januari 2008

1/3 långpass i bra fart

Idag var det dags att testa om smärtan i vänster smalbens insida kunde övervinnas i ett nytt skönt långpass. Jag har haltat omkring ett par dagar nu och att långpasset skulle kunna genomföras idag har känts ganska avlägset. Men så i morse tyckte jag att det kändes lite bättre. Inte riktigt lika mycket värk, inte lika stel.


Tjoho, tänkte jag. Efter simskolan är det jag som byter om och ger mig ut på ett långpass på Näsby fält. Jag skall också passa på att byta skor till mina gamla hederliga Adidas Supernova Cushion som ger bättre stöd under hålfoten.


Efter 200 meter fick jag stanna och stretcha då smärtan blev alltför outhärdlig. 1.3 km senare var det dags igen. Då hade jag dessutom fått ont i de högra benhinnorna pga allt förbaskat haltande. Det var dags att ta ett beslut. Antingen vända om och halta hemåt, eller hitta en löpstil som minskade smärtan i vänster underben.


Jag valde det sistnämnda och det jag provade var att dra på utav bara den i 3-400 meter. Det handlade om 3:40-tempo. Det kändes bättre i benet att springa i den hastigheten än att ligga och småputtra i långpasstempo. Aha, tänkte jag. Ok, men då kanske det är lämpligt att köra en liten fartlek resten av 6.7 kilometersrundan.


Sagt och gjort. Nån 4-minutare, nån 3-minutare och ett par, tre 2-minutare senare var jag hemma och hade då sprungit de 4.7 sista kilometrarna på 21.22, i snitt 4:33-tempo i fartleken. Jag var ordentligt stel i benet när jag frustandes kom hem, och den efterföljande stretchen var både välbehövlig och njutbar.


Dagens facit:
Sträcka: 6.7 km
Total tid: 32 min 22 sek
Snitthastighet: 4 min 50 sek
Snittpuls: 170

7 kommentarer:

Nix sa...

Inte kul med skadorna. Se till att du inte går på något allvarligt.

Benet sa...

Jepp, ska göra det. Tack för omtanken. Ska ringa sjukgymnasten i morgon. Hoppas att han har nån susning om vad det kan vara för nåt skit.

Anonym sa...

Det vore nog bäst att vila lite. Jag tycker inte man ska springa om man faktiskt har ont. Det vore nog bra att få ett utlåtande innan du springer något mer så du inte drar på dig något ordentligt.
Lycka till och hoppas det fixar sig!

Benet sa...

Jag håller fullständigt med, Dunceor. Jag har ringt och satt upp mig på sjukgymnastens "väntelista" och väntar på att han skall höra av sig. Idag känns det inget vidare i benet. Förbannat dumt att ge sig ut igår. Vilken idiot man är.

Anonym sa...

Det låter bra. Under tiden kan du ju gå och simma och då testa trampa lite vatten. Eller så köra motionscykel/gymma. De har jag gjort under de perioderna jag har haft problem med mina ben.

Det är schysst att få en bra relation med en duktig sjukgymnast som vet på vilken nivå man tränar. Jag har en massageterapeut jag har varit hos två ggr som har rätt bra koll men jag behöver fixa någon sjukgymnast som man kan besöka regelbundet så man ser till att man inte åker på något.

Anonym sa...

ajajdå låter mer allvarligt än hosta vilket är det vådligaste jag kan bidra med. Hoppas det funkar med sjukgymnasten.

Benet sa...

Simning och styrketräning är den planerade fysiska aktiviteten för den här veckan. Just nu knaprar jag Voltaren T och hoppas att det skall lindra smärtan och verka på den inflammation som jag förmodligen dragit på mig.

Just nu spekulerar jag vilt vad det kan röra sig om. Och kollegorna på jobbet som idag fick se mig stappla runt som kapten träben är också fulla av teorier. Den teori som fått flest poäng i spekulationstävlingen är "benhinneinflammation". Allt tyder på det och det som är riktigt deprimerande i historien är det man läser på Wikipedia i ämnet: "Benhinneinflammation uppstår företrädesvis under och efter löpning, hoppträning eller långpromenader och kan ta lång tid att läka."

Jaha, hur lång är väl frågan som dyker upp i mitt huvud. En vecka? En månad?

Ofattbart dumt att jag sprang igår. Ofattbart dumt!