torsdag 3 januari 2008

Tempolöpning på skånska vintervägar

Intressant... och jobbigt. Det summerar dagens pass ganska bra.


Intressant eftersom jag aldrig tidigare sprungit på fältet i mörker. Det gjorde jag idag iklädd pannlampa. Intressant också eftersom jag aldrig sprungit på fältet då grusvägarna varit täckta av ömsom is, ömsom snö i klassiska skånska drivor. Dessutom intressant att springa med broddar, vilket jag heller aldrig gjort förut.
Jobbigt på grund av en äkta skånsk vintersnålblåst som drog över fältet. Jag var också dum nog att stressa ut på passet alldeles för tätt inpå intagen kvällsmåltid vilket inte gjorde det mindre ansträngande.


Dagens programpunkt löd "Tempolöpning 6 km". Tempot i löpningen skulle succesivt höjas kilometer för kilometer för att efter 4 km hamna på en fart som ligger något snabbare än tänkt marafart (5 min/km). Min initiala plan när jag för ett par veckor sedan läste om detta pass var att köra följande kilometertider: 5.30, 5.15, 5.00, 5.00, 4.45, 4.45.


Trots att det idag rådde ganska annorlunda och i viss mån extrema yttre förhållanden, så höll jag (dum som jag är) fast vid min originalplan. Detta resulterade (givetvis) i att jag behövde lägga passet på en mycket högre intensitetsnivå än det var tänkt. Under de två sista kilometrarna låg pulsen runt 180 bpm, vilket jag tycker är på tok för högt. Mina kilometertider idag blev: 5.20, 5.12, 5.00,0(!!), 4.54, 4.58, 5.00. Således lite avmattning mot slutet av passet. En klar indikation på att jag körde för hårt. De 1.5 nedvarvningskilometrarna som fick avsluta dagens löpning skedde i ett riktigt lustempo. Det var skönt.


Förutom oförmågan att hålla intensiteten på en rimlig nivå så är jag nöjd med både passet som sådant och den nya utrustningen som premiärtestades idag. Att springa med pannlampa är riktigt mysigt. Det är ju som att springa i en egen liten bubbla ute på ett stort mörkt fält. Coolt. Och att springa med broddar fungerade bättre än väntat. Det bådar gott inför de kommande kalla månaderna.


Dagens facit (tempolöpning):
Sträcka: 6 km
Total tid: 30 min 24 sek
Snitthastighet: 5 min 04 sek / km
Snittpuls: 172 (Max: 184)


Kilometertider (bpm)
1. 5 min 20 sek (155)
2. 5 min 12 sek (164)
3. 5 min 00 sek (175)
4. 4 min 54 sek (175)
5. 4 min 58 sek (181)
6. 5 min 00 sek (180)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det blåste kallt på västsidan av Skåne igår också. Roliga är att ditt pass igår var nästan exakt samma tidsmässigt som mitt i onsdags (förutom att jag körde en km till).

Anonym sa...

Det var snygga farter... Jag låg ganska nära dina tider. Du öppnade snabbare men jag avlutade snabbare... totalt tror jag att jag var 20 sek snabbare än du på 6km... Det är inte så mycket

Anonym sa...

Tvärtom skulle det naturligtvis vara... jag öppnade snabbare och avlutade långsammare...

Nix sa...

Jag varken startade eller avslutade, men vet ändå att det är riktigt mycket tyngre i snö. Man bör nog ta höjd för detta och springa mer på puls än på tid. Och framför allt hålla lite koll på mjölksyran.

Benet sa...

Dunceor: Kallt är ordet. Brrrr. Angående tiderna: Då är vi minst 3. Masse körde också på i det tempot :-)

Masse: Snygga och snygga. Lite för snygga för mitt eget bästa enligt min mening ;-) Jag var rätt så slut efter 6 km...

Nix: Du har så rätt, så rätt. Att jag inte sprang på puls kan nog bara förklaras med ren idioti och möjligen lite rookiesymptom. På tal om mjölksyra så hade det varit riktigt kul att få göra ett laktat-test så att man får lite mer noggranna pulsnivåer att gå efter. Får se om man kanske kommer till Täby inom kort...