tisdag 15 januari 2008

Rolig fartlek på bäckmörkt fält

Klockan hade hunnit passera 18-strecket när jag gav mig iväg för att genomföra veckans fartlek.


Himlen var igenmulen, men det var uppehåll och temperaturen låg på sköna 6 grader. Jag hade bestämt mig för att köra fartleken på fältet idag, istället för i Björket som jag annars brukar. Detta krävde dock att jag fick använda mig av en av mina fina julklappar; den eminenta pannlampan. Utan den hade jag inte sett mycket där ute idag. Det är mörkt på fältet då solen gått ner och månen skyms av tunga moln. Riktigt mörkt.


Jag hade en lätt bris i ryggen då jag begav mig iväg med riktning Norra Lingenäsets parkering. Efter cirka tre kilometer var jag framme och började genast att stega upp en 100-metersbana där jag skulle köra lite koordinationslopp. Det är så härligt att springa på grus, och så härligt att få dra på ordentligt i koordinationsloppen. Det kändes ganska bra idag. Enda problemet var vänster underben som knorrade lite. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör ont, men nåt är det. Det onda är dock inte så illa att det hindrar mig från att springa, men det finns nån liten obehagskänsla som pockar en del på uppmärksamheten.


Efter de tre koordinationsloppen körde fartleken igång. Konservativ som man emellanåt är känd för att vara, så körde jag samma mönster som under mina tidigare fartlekspass. Jag tycker att de fungerar bra och det är ju enligt Mäster Sz tänkt att vi under dessa fartlekspass skall fokusera på långa intervaller, 2 - 4 minuter. Därför ser jag ingen anledning att frångå det inkörda fartleksmönstret.


Första snabba (en nätt liten 2-minutare) sprangs i ett härligt högt tempo, lite styvt 4 minuter per kilometer. Egentligen var det kanske lite för högt, men det kändes bra att springa idag. Jag kände dock efter drygt halva 2-minutaren att jag började närma mig mjölksyretröskeln och slog av lite på tempot mot slutet. Övriga snabba partier gjordes i ett lite mer kontrollerat tempo, knappt 4:30. Joggintervallerna däremellan var riktigt lugna och sköna.


Sammanfattningsvis ett utomordentligt trevligt intervallpass på ett kolmörkt fält i skenet från en Silva-pannlampa ackompanjerad enkom av ett lätt brus från en ljummen skånsk januarivind.


Dagens facit:


Uppvärmning:
Sträcka: 3.0 km
Total tid: 16 min 28 sek
Snitthastighet: 5 min 29 sek /km
Snittpuls: 152


Fartlek (Tempo/bpm):
2 (4:17/180)
1 (5:59/175)
4 (4:28/181)
2 (6:11/164)
3 (4:29/180)
2 (6:02/169)
2 (4:13/178)
1 (5:48/176)
4 (4:27/181)
2 (5:46/171)
3 (4:27/182)
2 (6:28/170)
3 (4:28/180)
Total sträcka fartlek: 6.45 km
Snitthastighet fartlek: 4 min 51 sek / km


Nedvarvning:
Sträcka: 3.04 km
Total tid: 17 min 42 sek
Snitthastighet: 5 min 49 sek/km
Snittpuls: 162


Totalt för dagen:
Sträcka: 12.5 km
Total tid: 1 tim 06 min
Snitthastighet: 5 min 16 sek (Max: 3:49)
Snittpuls: 167 (Max: 188)

6 kommentarer:

Nix sa...

Vackert!
Springer inte vi ganska ofta rätt lika pass? Kändes som mitt pass när jag läste ditt pass idag.

Det måste betyda att vi är jätteduktiga, eller hur ;)

Benet sa...

Visst måste det vara så... Absolut :-) Och det kan vi konstatera helt utan att skryta, eller hur?

Anonym sa...

Det är inte så att ni båda följer samma marathon.se program då? =)
Bra stabil fartlek såg det ut som!

Anonym sa...

En fråga från en nybliven GF305-ägare (jag antar att det är en sån som datat kommer från) - Hur ställer du in den för för att kunna få summeringsdata både för de enskilda delarna samt för hela passet? Är det kanske Sporttracks eller något annat som är nyckeln?
Tacksam för hjälp...

Benet sa...

Anonym: Vill du snacka GF305 förseslår jag att du styr kosan till Nix's blogg pga (minst) två anledningar. Dels äger jag (tyvärr?) ingen GF305 själv. Jag kör på en Polar RS200sd och får under mina fartlekspass trycka lite manuellt på klockan för att markera gränserna mellan snabbt parti och långsamt parti för att sedan läsa av och summera då jag kommer hem. Dels för att Nix är en hardcore GF305 lover som kan allt om denna pryls möjligheter (och kanske också begränsningar om sådana mot förmodan skulle finnas) :-)

Lycka till med GF:an och löpningen. Och har du ingen egen blogg kan jag varmt rekommendera att du startar en. Det är både inspirerande och motiverande.

Anonym sa...

Tack för tipset! Man blir onekligen inspirerad och motiverad av din och andras träningsbloggar. Tror nog att den egna bloggen får vänta något, har fullt upp med att springa och pilla med resultatet i diverse program ;-)